"Ислямска държава" продължава да руши древни светини

Древният град Хатра

Джихадистите от "Ислямска държава" не се спират пред унищожаването на древни светини, въпреки призивите на световната общност да спрат с издевателствата.

След като в петък унищожиха древния иракски град Нимруд, сега джихадистите са се насочили към античния град Хатра, който се намира на 80 километра от днешен Мосул в Северен Ирак. Това заяви говорителят на Кюрдската демократична партия Саид Мумузини.

Бойците от "Ислямска държава" са откраднали златни и сребърни монети, използвани от асирийските крале, но съхранявани в града, посочи Мумузини.

Град Хатрае процъфтявал през Iи IIвек след Христа като религиозен и търговски център, след което е завладяна от Партското царство. По-късно градът става столица на първото Арабско кралство.

Руините на града, особено останките от древните храмове, съчетаващи елинската и римската архитектура с традиционния източен стил, са доказателство за миналото величие на Хатра.

Градът е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това е поредната светиня, на която посегнаха джихадистите от "Ислямска държава". Преди дни те атакуваха и древния асирийски град Нимруд, който е на около 60 км от Мосул.

Унищожени бяха и безценни експонати от музея в Мосул, както и в древната джамия от седми век "Ал Фарук". Джихадистите взривиха и Централната библиотека в Мосул. Около 10 000 книги бяха изгорени, сред които редки и ценни ръкописи.

Споделяне

Още от Свят