Въпреки увеличените въздушни удари на международната коалиция

"Ислямска държава" продължава настъплението в Кобане

Двойнствената позиция на Анкара към граничния кюрски град в Сирия

"Ислямска държава" продължава настъплението в Кобане

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" продължават настъплението си в Сирия и са превзели вече най-малко 40 процента от кюрдския град край границата с Турция Кобане, съобщи Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че ислямистите контролират почти напълно административния район, където са базирани местните власти. Джихадистите са превзели и централата на кюрдските сили за самоотбрана.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че над 12 000 души може да бъдат убити, ако екстремистите завладеят града и се придвижат към турската граница.

При това положение групировката ще започне да контролира 400 км от сирийско-турската граница.

По думите му в града, обсаден от екстремистите през последните три седмици, където се водят яростни улични боеве, са останали между 500 и 7000 цивилни, предимно старци.

Още от 10 000 до 13 000 души са избягали и се намират между града и турската граница.

Де Мистура призова Турция да позволи на доброволци да влязат в Сирия, за да не допуснат бойци на "Ислямската държава" да извършат клане в града.

"Всеки трябва да направи всичко по силите си, за да не допусне клане в Кобане. Надявам се, че няма да видим как биват обезглавявяни хора", заяви той.

"Ислямска държава" прехвърли в петък бойци към Кобане в опит да отреже достъпа до турската граница, заяви за ДПА по телефона местен жител.

Джихадистите, които вече са обкръжили града от три страни, са засилили и обстрела срещу близкия граничен пункт и се опитват с всички сили да го превземат.

Съединените щати са нанесли девет въздушни удара вчера срещу бойци на групировката "Ислямска държава" в района на сирийския град Кобане, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американското Централно командване.

Шест от ударите са били нанесени срещу части на "Ислямска държава" южно от град Кобане, а другите три - северно от града. Разрушени са също няколко сгради, използвани от групировката.

Тази информация показва, че броят на въздушните удари в и около обсадения град нараства, но продължава да е недостатъчен, за да предотврати падането на града в ръцете на крайно радикалните ислямисти.

Двойнственото отношение на Анкара към съдбата на Кобане

Според британския в. "Файненшъл таймс" САЩ не получават помощ от формалния си съюзник Турция, а Анкара, меко казано, има двойнствено отношения към съдбата на кюрдите в Кобане. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъква, че те са тясно свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и за него това ги прави терористи. По-далечната стратегическа цел на Ердоган е да използва окаяното положение на Кобане като лост за оказване на натиск за включване на американските сили в сирийската гражданска война.

Анкара обвърза подкрепата си за оглавената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" със съгласието на Обама да прати американски сили срещу режима на Башар Асад в Дамаск. При това положение Турция ще се заеме с "Ислямска държава" само ако САЩ обещаят да се бият срещу Асад.

Предполагаемата "трета" сила в Сирия - умерената опозиция - съществува само във въображението на пожелателно мислещите западняци. Така от САЩ се иска да се бият от двете страни в сирийската гражданска война. Това предложение обаче изглежда странно дори за необичайните стандарти на Близкия изток, отбелязва "Файненшъл таймс".

Турска военна намеса срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия изглежда чудесно решение на дилемата на Запада как да се справи със заплахата от джихадистките терористи. Всички ние в Лондон, Вашингтон и европейските столици искаме "Ислямска държава" да бъде унищожена, но без да си цапаме ръцете, се казва в коментар на друг британски вестник - "Дейли телеграф".

Изпращането на сухопътни сили е табу за президента Обама и за британския премиер Дейвид Камерън, така че всички погледи са насочени към стария ни съюзник Анкара с очакване тя да реши проблема. Не е ли Турция като съседка на Ирак и Сирия пряко заинтересована от това да има стабилност край границите ѝ, питат се нашите лидери. Още повече, че разполагайки с втората по големина армия в НАТО, Турция може лесно да нанесе смъртоносен удар срещу "Ислямска държава" в район, недостъпен за западните ѝ партньори.

Турските войски обаче остават само наблюдатели на кризата. Кобане е кюрдски град. За съюзниците на Турция в НАТО "Ислямска държава" е проблем, а въоръжаването на кюрдите - част от решението. За Анкара обаче кюрдските амбиции за създаване на държава са смъртоносна заплаха. Сунитските противници на Башар Асад в Сирия също не искат кюрдска държава, откъсваща територия от страната им, посочва авторът.

Докато САЩ продължават да оказват натиск върху Турция да участва повече в борбата срещу "Ислямска държава", турската позиция по идеята за буферна зона по границата със Сирия, за каквато тя настоява от много време за справяне с хаоса на сирийската гражданска война, се втвърдява, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Създаването на буферна зона обаче предизвиква дълбоки разногласия във Вашингтон, защото надхвърля значително първоначалната цел на Обама за разгром на "Ислямска държава" и ще доведе до директна конфронтация с президента Башар Асад, посочва всекидневникът.

Макар Турция да представя до голяма степен плана като хуманитарен - да защити бежанците, както и границата си - неофициално се говори, че буферната зона бързо ще се превърне в район, където умерени бунтовници ще бъдат обучавани да се бият срещу правителството на Асад, с една дума - в зараждаща се бунтовническа държава, допълват авторите на статията в "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят