"Ислямска държава" пусна снимка на бомбата, с която е свалила руския самолет

"Ислямска държава" пусна снимка на бомбата, с която е свалила руския самолет

"Ислямска държава" (ИД) публикува снимка на бомба, с която твърди, че е свалила руския пътнически самолет, излетял от Египет миналия месец, съобщи ДПА.

При разбиването на руския еърбъс на Синайския полуостров загинаха всичките 224 души на борда, 25 от които деца.

В новия брой на англоезичното си списание "Дабик", разпространявано в социални медии, джихадистката групировка показва снимка на метална кутия (кен) от газирана вода на марката Швепс (Schweppes Gold soda), в която бил експлозивът.

Списанието твърди, че руският самолет станал мишена на атентата заради започналата през септември руска кампания от въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

Първоначално ИД планирала да свали самолет на страна от коалицията начело със САЩ.

"Направихме това, за да покажем на руснаците и на всички техни съюзници, че за тях няма да е безопасно в земите и въздушното пространство на мюсюлманите", гласи публикацията, в която пътниците в самолета са наречени "кръстоносци".

Франс прес и Ройтерс цитират "Дабик", че самоделната бомба била вкарана в руския самолет, излетял от Шарм ел Шейх на 31 октомври, след като ИД установила пропуски в охраната на египетското летище.

Взривяването на самолета, който превозваше руски туристи от Шарм ел Шейх към Санкт Петербург, накара Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия предимно по цели на ИД, както и преди настояваше западната коалиция, водена от САЩ.

Във вторник руската ФСС съобщи официално, че руският самолет е свален в резултат от взрив на борда, след което президентът Путин отиде в Министерството на отбраната и нареди бомбардировките в Сирия да се удвоят, а с френската военноморска група да се сътрудничи като със съюзници.

Путин се зарече да преследва до край отговорните за взривяването на самолета и предложи 50 милиона долара награда за информация, която да укаже кои са виновните. Ще ги намерим където и да са на планетата и ще ги накажем, заяви той на среща в Кремъл.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?