"Ислямска държава" разпространи нов видеозапис с журналиста Джон Кантли

"Ислямска държава" разпространи нов видеозапис с британския журналист Джон Кантли, направен на място, за което се твърди, че е обсаденият сирийски град Кобане.

Видеозаписът се различава от предишните с 43-годишния британски фоторепортер. Този път той е на открито, като зад гърба му се вижда градски пейзаж и не стои зад бюро, облечен в оранжев комбинезон, отбелязва "Гардиън".

Журналистът, който е държан в плен вече повече от две години казва, че хълмист терен зад него е територията на Турция, която граничи със сирийската област, в която се намира Кобане и че вижда в далечината веещото се турско знаме.

Видеозаписът с времетраене 5 мин и 30 сек започва с кадри на град в развалини, съдържащи разяснение, че са направени от самолет на групировката.

Кантли спокойно заявява на зрителите, че силите на "Ислямска държава" са навлезли дълбоко в сърцето на Кобане, където те се бият с кюрдски милиции, и че сега контролират източния и южния сектор на града.

Той също така споменава скорошни съобщения в медиите и коментари на представител на Пентагона във връзка с боевете за града и посочва, че от мястото, на което се намира в момента, могат да се видят обширни части от града.

"Мога дори да видя как турското знаме се вее зад мен и всичко, което видях тук в град Кобане са муджахидини (на Ислямска държава)", казва той.

Видеозаписът е разпространен два дни след публикуването на друг, в който Кантли казва, че пленници са били изтезавани чрез мъчението симулиране на удавяне, защото се опитали да избягат, посочва "Гардиън", цитиран от БТА.


В последния видеозапис Кантли също така повтаря твърденията,че спусканите от въздуха американски доставки за кюрдските силиса попаднали в ръцете на "Ислямска държава".

"Битката за Кобане наближава края си. Муджахидините сега просто прочистват града", казва Кантли.

Споделяне

Още от Свят