"Ислямска държава" се опитва да укрепи присъствието си в Сирия

Бастионът на "ИД" град Ракка

"Ислямска държава" води тежки боеве, за да укрепи присъствието си в Сирия, докато губи територии в Ирак, изпращайки бойци да установят пълен контрол над държан от правителството град в Източна Сирия, и същевременно воюва срещу врагове на още три фронта.

Това подчертава факта, че "Ислямска държава" все още има сили дори и след загубата на един куп градове в Ирак и половината от Мосул, и също така показва предизвикателствата пред които е изправен американския президент Доналд Тръмп във войната, която той се зарече да води срещу групировката.

Джихадистите предприеха една от най-яростните си офанзиви досега, за да превземат последното място под контрола на сирийското правителство в източната провинция Дейр аз Зур - район в едноименния град Дейр аз Зур, обкръжен отвсякъде от територии под контрола на "Ислямска държава".

Настъплението породи страх у десетките хиляди хора, живеещи под властта на правителството в града. Единственият им маршрут за снабдяване беше отрязан, след като "Ислямска държава" блокира пътя към намиращата се наблизо военновъздушна база миналата седмица.

Военен командир от коалицията, воюваща в подкрепа на президента Башар Асад, заяви, че "Ислямска държава" иска да превърне град Дейр аз Зур в своя оперативна база.

"Искат да го превземат със сила и то веднага", каза командирът, несириец, който настоя да запази анонимност, тъй като не е официален говорител на коалицията, включваща редица подкрепяни от Иран шиитски милиции, ливанската групировка Хизбула и руските военновъздушни сили.

"Ситуацията в Дейр аз Зур е много сложна", добави той.

"Ислямска държава" се е фокусирала върху задачата да укрепи хватката си върху стратегически триъгълник от сирийската територия, чрез който да може да осъществява връзка с главната си оперативна база - Ракка. Именно тя представлява единият връх на триъгълника, а останалите два са градовете Палмира на югозапад и Дейр аз Зур на югоизток.

Групировката миналия месец отне Палмира за втори път от правителствените сили, неочакван обрат на събитията за Асад само осем месеца след като той си беше върнал контрола над града и обектите на световното културно наследство в него с помощта на руската авиация.

Бойците на "Ислямска държава" оказват ожесточена съпротива и срещу още две офанзиви, които се водят срещу тях в Северна Сирия, една подкрепяни от САЩ милиции, включващи кюрдски групи, и една на сирийски бунтовнически групировки, подкрепяни от Турция.

"Те са в състояние да се бият на четири фронта, но ако бяха чак толкова силно отслабени, нямаше да могат да го правят", каза Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), базирана във Великобритания организация, отразяваща войната.

Висш командир от коалицията, подкрепяща Асад, също несириец, каза: "Силата на Даеш е в това, че тя е раково образувание и когато го отстраниш от едно място, то отива на друго".

Командирът призова водената от САЩ коалиция и "всеки друг, който има военновъздушни сили в района" да атакува "Ислямска държава", за да прекъсне движението на конвоите ѝ към Дейр аз Зур, очевиден признак за недоволство от сегашното равнище на подкрепа, която действащата в този сектор руска авиация оказва.

Макар и "Ислямска държава" да е подложена на военен натиск в провинция Дейр аз Зур, включително от операции на американски командоси, атаките срещу нея там са с по-нисък интензитет, отколкото в други части на самопровъзгласилия ѝ се халифат.

Дейр аз Зур досега беше второстепенен приоритет за сирийската армия и съюзниците ѝ, които са по-ангажирани с битката срещу бунтовническите сили в Западна Сирия.

Подкрепяната от САЩ офанзива на групировките на сирийските кюрди същевременно се съсредоточи върху обкръжаването и превземането на град Ракка.

"Ислямска държава" утвърждава властта си в Сирия с характерната бруталност, като миналата седмица е екзекутирала мирни жители в Римския амфитеатър в Палмира, съобщи СЦНЧП.

Джихадистката групировката влезе във водещите новини и като взриви още от древните руини в града, като в петък бяха публикувани снимки, показващи разрушаването на един от най-известните ѝ паметници.

Русия се възползва от отвоюването на Палмира от "Ислямска държава" миналата година като доказателство за усилията си срещу групировката в Сирия след критики, че Москва нанася удари главно по умерените бунтовници.

Към момента няма никакви признаци за голяма офанзива на сирийската армия и съюзниците ѝ, за да си възвърнат за втори път контрола над Палмира, въпреки че и в момента водят боеве с групировката западно от града.

Ако Тръмп наистина реши да сътрудничи с Русия в битката срещу "Ислямска държава", каквито индикации имаше, Източна Сирия би била очевидна мишена. Такъв развой обаче ще бъде сериозна промяна в американската политика, защото ще подпомогне Асад.

При президента Барак Обама Вашингтон следваше линията, че Асад е загубил легитимност. Обама отхвърли всякакви възможности за сътрудничество с Асад, заявявайки, че неговото управление е част от проблема.

Сирийски официален представител заяви, че коалицията на САЩ не прави нищо, за да попречи на групировката да прехвърля свои сили в Сирия. "Ето това помага на Даеш", заяви той.

"След като загубят Мосул, Даеш ще помислят за укрепване на присъствието си в Ракка и Дейр аз Зур, защото в крайна сметка нямат никакво убежище. Последната битка със сигурност ще бъде там."

По БТА

Споделяне

Още от Свят