"Ислямска държава" тероризира Северен Ирак месеци след военното си поражение

Касим Абдул-Захра и Сузанна Джордж, Асошиейтед прес

"Ислямска държава" тероризира Северен Ирак месеци след военното си поражение

На неоживена магистрала в Северен Ирак миналата седмица деветима иракски полицаи, натъпкани в джип, са спрени на контролен пункт, който преди не са виждали. Движещото се след тях такси с неколцина други полицаи изостава по дългия път от северния град Киркук до столицата Багдад.

Мъже, облечени като членове на шиитски милиции, искат от полицаите да им дадат личните си карти и оръжията за проверка, а след това ги взимат за заложници. Когато таксито се доближава до същото място, мъжете от контролния пункт започват да стрелят, а то обръща и се отдалечава бързо в обратна посока, разказва един от хората в автомобила.

Полицаите от джипа са появяват едва няколко дни по-късно на снимки, обиколили джихадистките форуми. На тях се вижда как те са били принудени да коленичат, преди да бъдат застреляни от своите похитители. "Ислямска държава" поема отговорност за убийствата.

Ирак обяви победа срещу "Ислямска държава" през декември, след като изтласка бойците ѝ от последната територия под техен контрол, но през последните месеци групировката продължи с атаките в Северен Ирак.

Иракски служители на силите за сигурност казват, че 150-200 служители на реда са били убити в атаки на "Ислямска държава" из цялата страна през последните няколко месеца.

 

Длъжностните лица и полицаят от таксито пожелаха да останат анонимни, тъй като не им е разрешено да дават информация на медиите.

"Има ничии територии между правителствените сили и пешмергите", каза губернаторът на Киркук Ракан ал Джибури, имайки предвид кюрдските сили, които от месеци са в патова ситуация в отношенията си с Багдад.

Той сподели, че много пъти е молил централното правителство за подкрепления, за да обезопаси района, но не са му обърнали внимание. "На този въпрос не се гледа достатъчно сериозно въпреки многото инциденти," каза той.

Само през миналата седмица "Ислямска държава" пое отговорност за шест атаки на фалшиви контролни пунктове, включително една, унищожила петролни цистерни, и друга, насочена срещу шиитски поклонници. Другите атаки включваха удари по петролни инсталации и конвои, като "Ислямска държава" твърди, че е заграбила оръжия и превозни средства.

Нападенията са насочени срещу мишени в селските райони и се увеличиха в навечерието на изборите, насрочени за май. Атаките съответстват на информацията от документи на ИД, разкрити от разузнаването преди месеци за подробно планирана бунтовническа кампания след загубата на територии от организацията, каза служител на правителствения отдел за антитерористично разузнаване.

В изтощителна тригодишна кампания иракските сили, подкрепени от водената от САЩ коалиция, изтласкаха "Ислямска държава" от обширните територии, които тя превзе през лятото на 2014 г., а иракският премиер Хайдер ал Абади през декември обяви окончателна победа. Иракски и коалиционни представители обаче предупредиха, че групировката запазва способността си да извършва нападения в бунтовнически стил.

Във вторник вечерта Ал Абади обеща да изпрати повече сили в района на Киркук, които да помогнат да продължи "прочистването му".

Представител на службите за сигурност в Багдад каза, че бойците на "Ислямска държава" могат да се придвижват по-свободно в селските райони и в пустините в Северен Ирак, откакто предвожданата от САЩ коалиция започна тази година да намалява военното си присъствие. С по-малко коалиционни войски на терен, иракските сили не получават огромните количества разузнавателна информация, с каквито разполагаха в разгара на сраженията срещу "Ислямска държава". Ограничи се и наблюдението от страна на коалицията.

"В момента става дума за тактическа битка. Даеш беше победена военно, но борбата за сигурност още не е приключила", допълни той, използвайки арабското название на ИД.

След приключването на основните военни операции в Ирак, предвожданата от САЩ коалиция "премести" въздушните си сили в Сирия и Афганистан, каза за Асошиейтед прес говорителят на коалицията полковник Райън Дилън. Той добави обаче, че коалицията продължава да подкрепя иракските операции и отпуска ресурси съгласно с иракските приоритети.

"Вече знаем, че ИДИЛ се захранва от нестабилността и от религиозните разделения", каза той. "За тях не е необичайно да осъществяват нападения в район, в който вече има напрежение."

Въпреки години на съвместни военни операции срещу ИД, напрежението между Багдад и кюрдите невероятно се покачи в края на миналата година след референдума за независимост, проведен в автономния кюрдски регион в Северен Ирак и в други територии под кюрдски контрол. Малко след гласуването правителствените сили изтласкаха кюрдските бойци от отдавна спорни територии, включително богатия на петрол град Киркук. Напрежението едва наскоро се понижи, след като Ал Абади вдигна международната забрана за полети над кюрдския регион и отпусна правителствени средства, с които да се плати на държавните служители кюрди този месец.

Атаките на ИД показват колко лесно екстремистите са в състояние да се завърнат към бунтовническите си корени след военните си неуспехи, каза Майкъл Найтс, анализатор на Ирак във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

"ИД бързо се завърна към тактиката си от 2013 г.", каза той, имайки предвид относително по-малките атаки, които предхождаха завземането на град Фалуджа от групировката, последван от Мосул и по-голямата част на Северен и Централен Ирак през 2014 г.

"Това е начинът, по който те доминират", добави той. "Първо действат през нощта, после в селските райони и по земеделските пътища, скоро след това силите за сигурност вече са блокирани в своите бази и ИД може отново да вилнее с военните си джипове навсякъде - от сирийската граница (до Централен Ирак)."

По БТА

Споделяне

Още от Свят