"Ислямска държава" твърди, че е обезглавила служител на руското разузнаване

"Ислямска държава" твърди, че е обезглавила служител на руското разузнаване

Джихадисти от "Ислямска държава" (ИД) са обезглавили човек, за когото твърдят, че е служител на руското разузнаване, съобщиха информационните агенции.

Предполага се, че кървавият пропаганден видеоклип е пуснат точно в сряда, за да съвпадне с тържествата за Деня на победата.

От руското военно министерство съобщиха, че няма руснаци, които да са били похитени или убити в Сирия.

"Всички военнослужещи от въоръжените сили на руската военна група в Сирия са живи, здрави и изпълняват задачи за борба с международния тероризъм в състава на своите подразделения", се казва в изявление на министерството.

12-минутният запис на руски език беше публикуван в деня, когато Русия отбелязва с военни паради годишнината от победата си над нацистка Германия през 1945 г. На записа се вижда мъж, облечен в черно облекло на парашутист, коленичил в пустинята и призоваващ други руски агенти да се предадат.

Той бе показан облечен в черен гащиризон и говорещ с екстремисти в затвора, преди да коленичи в пустинята и да принуди други руски агенти да се предадат.

"Този идиот повярва на обещанията на своята страна, че няма да го изостави, ако бъде заловен", казва коментаторът от записа. След това коленичилият е обезглавен от брадат мъж в камуфлажно облекло.

Според ДПА в записа убитият е идентифициран като полковник Евгений Петренко. Той говори на руски, има субтитри на арабски. Според мъжа мисията му е била да се внедри в редиците на "Ислямска държава" и по-специално в групата на Омар аш Шишани, етнически чеченец.

През юли 2016 г. "Ислямска държава" обяви, че Аш Шишани е загинал при боеве в иракски град.

Според видеозаписа групировката е екзекутирала и други руски агенти.

Засега автентичността на видеото не може да бъде потвърдена. Не е ясно и кога е извършено убийството.

Видеозаписът беше разпространен от пропагандисткото крило на ИД "Ал Фурат". Освен самата екзекуция той съдържа и кадри от руски бомбардировки в Сирия.

От ИД определят Петренко като полковник от Федералната служба за сигурност (ФСС) в предишно видео, разпространено през септември, в което джихадистите заплашиха да екзекутират затворника като "послание към президента на Русия и нейния народ".

Руският сенатор Виктор Озеров, шеф на комисията по отбрана и сигурност на горната камара на руския парламент, заяви, че ако автентичността на записа се докаже, "разплатата ще бъде тежка".

"Дори ако е фалшификат, не трябва да се оставя без внимание", заяви Озеров пред Интерфакс. "Ако се е случило наистина, ще има тежка разплата", обеща той.

Москва подкрепя режима на Башар Асад в Сирия във войната му срещу опозиционните групи и ислямистите.

Видеозаписът показва сцени, които според авторите му са последствия от руските бомбардировки в Сирия. Около 30 руски военнослужещи са убити от началото на операциите в Сирия през септември 2015 г., припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят