"Ислямска държава" вербува широк кръг хора, не само бойци

Трите тийнейджърки от щата Колорадо си разменяли съобщения в Туитър за брак и религия с вербовчици на хора за групировката "Ислямска държава", а след това се отправили за Сирия с паспорти и хиляди откраднати долари в брой. Властите ги заловили в Германия и след това ги върнали на семействата им без да им повдигнат обвинения.

Този случай и други като него показват как радикалната групировка насочва усъвършенстваната си пропаганда отвъд групата на бойците мъже, стремейки се да привлече не само съпруги, но също така хора с професии като лекари, счетоводители и инженери - докато се опитва да изгради ново общество в териториалната си база, разпростряла се върху обширни части от Ирак и Сирия.

Мотивите на тази разнородна група от вербувани лица обърква западните правителства, които се опитват да секнат притока им.

Сред вербуваните е Шанън Конли, жена от Колорадо, която бе заловена и ще бъде съдена идния месец. Тя искала да се бие в Сирия или да използва уменията си на медицинска сестра, за да помага на бойците там.

Групировката "излъчва нещо като неустоима съблазън чрез социалните мрежи, опитвайки да привлече хора за така наречения си халифат", каза директорът на ФБР Джеймс Коуми. "А сред хората, които се опитват да привлекат, са млади жени, които да станат булки на тези джихадисти".

Докато се опитва да разшири влиянието си, "Ислямска държава" набира деца за битки, хора от Запада за актове на джихад и разпространява видеозаписи с отрязвания на глави, които шокират с излагането на показ на насилническите намерения на групировката. Но организацията също така използва и пропаганда с хуманитарна привлекателност като например снимки с разрушени села, придружени с молби за помощ. Кадри от видеозаписи, на които усмихващи се деца получават лакомства и се радват на плюшени играчки, обрисуват дружелюбен към семейството образ, който внушава ролите в протодържавата за съпругите и майките

Точно както проповядват насилие, "те ще се правят на дружелюбни (...) с оръжието в едната ръка и с котенце в другата", заяви в интервю заместник-министърът на правосъдието на САЩ Джон Карлин, който ръководи отдела за национална сигурност.

"Те ги съблазняват с обещания колко чудесно ще бъде", каза Мия Блум, преподавател по изследвания на сигурността в Масачузетския университет в Лоуел. "Обещават усещане за приключение, че ще бъде обърнато внимание на тревогите им".

В правосъдното министерство на САЩ казват, че хората, които подпомагат "Ислямска държава", разбират в какво се забъркват и рискуват съдебно преследване, без значение дали ще предприемат риска да отидат в Сирия и дори и те самите да не възнамеряват да грабнат оръжие. Прокуратурата е повдигнала обвинения на над 15 души.

Собственик на хранителен магазин в Рочестър, Ню Йорк, е обвиняем за опит да урежда пътувания на други хора до Сирия, както и за заговор за убийство на военнослужещи от американската армия. Мъж от Илинойс, за когото се твърди, че е бил твърдо решен да се присъедини към радикалите, оставил писмо, в което написал, че е отвратен от западното общество. А от прокуратурата също така съобщават, че мъж от Северна Каролина поискал онлайн мъченичество от Аллах.

Повечето обвинения са повдигнати според законодателен акт от 1996 г., по смисъла на който е незаконно да се осигурява "материална подкрепа" - включително пари, обучение и невярна самоличност - на организации, обявени за терористични. Адвокати на подсъдими отдавна твърдят, че законът е прекалено широк и преследва заблудените точно толкова често, колкото и опасните лица. Съдилищата обаче са възприели широко тълкувание на този закон.

"Трябва да дадем ясно да се разбере, че ако искате да отидете там и да се присъедините към терористична организация, вместо това най-вероятно ще се озовете в затвора", заяви Карлин.

Но в правосъдното министерство казват, че се опитват и да установяват потенциално вербуваните лица, още преди да са заминали.

Агенти на ФБР в Колорадо са се срещали нееднократно с приелата исляма 19-годишна помощник медицинска сестра Конли с надеждата да я разубедят от намеренията ѝ да отиде в Сирия, за да се омъжи за ухажор радикал, с когото се запознала в интернет. Според материалите по делото агентите ѝ предложили вместо с джихад да се захване с хуманитарна дейност, но тя им казала, че ако не може да се бие, ще използва уменията си като медицинска сестра, за да помага на радикалните бойци. Конли се призна за виновна през септември и присъдата ѝ ще бъде постановена на 23 януари. Нейният адвокат Робърт Пепин заяви, че тя е била "ужасно подведена", докато е следвала религията си, и е била "спасена" от арестуването си.

Може би няма друг случай, който да показва по-добре проникването на кампанията за вербуване от този с трите момичета от Колорадо, всички те от източноафрикански семейства, които са се радикализирали в интернет и през септември се отправиха към Сирия.

Извършен от американския център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE преглед на дейността на момичетата в социалните мрежи, който включва хиляди съобщения в Туитър и постове на други сайтове, показва, че те са били във връзка с джихадисти в интернет от целия свят и са имали сериозен интерес към брака и ролята на жените. Докато вербовчиците си говорели с момичетата, типичните им юношески закачки за приятели и училище отстъпили място на дискусии за религията, рая и смъртта, се посочва в анализа на центъра.

Шест месеца преди да заминат в чужбина, едното от момичетата написало, че иска да се омъжи възможно най-скоро, и нейните приятели ѝ пожелали всичко най-хубаво, казвайки ѝ, че се надяват да си намери "прекрасен съпруг", защото заслужава точно това.

По данни на SITE жена вербовчик описала изгледи за очаквана бърза сватба и водене на живот като домакиня, тъй като е "напълно невъзможно жени да участват в битка". От жените се очаква да се омъжват за бойците и да им раждат деца, обяснила тя.

Според доклада друг вербовчик казал на 16-годишно момиче, което разпитвал за присъединяване, че "всеки е добре дошъл".

Според американските власти дори сравнително благовидни мотиви за подкрепа за "Ислямска държава" будят тревога. "Не съм сигурен, че сме виждали някого, който да е ходил там и който да не е бил привлечен за джихадистката кауза", заяви Карлин.

По БТА

Споделяне

Още от Свят