"Ислямска държава" взриви административни сгради в Мосул

"Ислямска държава" взриви административни сгради в Мосул

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" взривиха административни сгради в Мосул, за чието освобождаване иракските сили за сигурност провеждат операция, предаде ДПА.

Взривени са две сгради в квартал Файсалия преди джихадистите да напуснат района, каза генерал Занун ел Сабауи.

Вчера иракските сили превзеха няколко квартала в Мосул и прекосиха разделящата го на две река Тигър.

Вторият по големина иракски град е в ръцете на ИД от средата на 2014 г. Операцията по освобождаването му започна през октомври и се води с въздушната подкрепа на водената от САЩ международна коалиция.

Бойци на Ислямска държава все по-рядко успяват да атакуват с камиони бомби иракските военни в Мосул, което по оценка на Пентагона е знак за растящите трудности, които срещат джихадистите, предаде също във вторник Франс прес.

"Все по-рядко се извършват нападения с камиони бомби", каза говорителят Джеф Дейвис.

Освен това в редиците на джихадистите зачестява дезертьорството - те напускат постовете си и се опитват да избягат, което е знак, че очакват да претърпят скорошно поражение, продължи той. Според Джеф Дейвис местните жители много бързо се обръщат срещу джихадистите и помагат за залавянето им.

Иракски военни са на мнение, че ще превземат напълно източната част на втория по големина иракски град до няколко дни и след това ще настъпят към западен Мосул, на запад от река Тигър, където са се окопали бойци на Ислямска държава.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?