"Ислямска държава" взриви административни сгради в Мосул

"Ислямска държава" взриви административни сгради в Мосул

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" взривиха административни сгради в Мосул, за чието освобождаване иракските сили за сигурност провеждат операция, предаде ДПА.

Взривени са две сгради в квартал Файсалия преди джихадистите да напуснат района, каза генерал Занун ел Сабауи.

Вчера иракските сили превзеха няколко квартала в Мосул и прекосиха разделящата го на две река Тигър.

Вторият по големина иракски град е в ръцете на ИД от средата на 2014 г. Операцията по освобождаването му започна през октомври и се води с въздушната подкрепа на водената от САЩ международна коалиция.

Бойци на Ислямска държава все по-рядко успяват да атакуват с камиони бомби иракските военни в Мосул, което по оценка на Пентагона е знак за растящите трудности, които срещат джихадистите, предаде също във вторник Франс прес.

"Все по-рядко се извършват нападения с камиони бомби", каза говорителят Джеф Дейвис.

Освен това в редиците на джихадистите зачестява дезертьорството - те напускат постовете си и се опитват да избягат, което е знак, че очакват да претърпят скорошно поражение, продължи той. Според Джеф Дейвис местните жители много бързо се обръщат срещу джихадистите и помагат за залавянето им.

Иракски военни са на мнение, че ще превземат напълно източната част на втория по големина иракски град до няколко дни и след това ще настъпят към западен Мосул, на запад от река Тигър, където са се окопали бойци на Ислямска държава.

Споделяне

Още от Свят