Ислямска държава започна да сече златни монети

Ислямският динар

Терористичната групировка Ислямска държава е започнала да сече собствени златни монети, съобщава британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Новата валута ще се казва ислямски динар и се разменя за 139 американски долара. Парите ще бъдат пуснати в обращение в териториите в Ирак и Сирия, които се контролират от групировката.

Ислямски динар е названието на златните монети, използвани по време на халиф Осман преди 630 години.

"Дейли телеграф" публикува на сайта си снимки на новите златни монети от социалните мрежи. На тях могат да се видят надписи с лозунги на "Ислямска държава", а също и карта на света.

Ислямска държава участва в извършването на редица престъпления против човечеството и прави чистки по религиозни и етнически признаци. За плановете на екстремистите да въведат собствена валута бе съобщено за първи път още през ноември миналата година.

Според медиите в САЩ и Великобритания тези намерения се основават да доходите на Ислямска държава от продажбата на петрол от окупираните находища, а също от приходите от рекет, банкови обири и отвличания на хора. Преди ден групировката разпространи видеозапис на ужасяващата екзекуция на 16 души, нарочени за шпиони.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?