"Ислямска държава" започва да сече монети

Въпреки че "халифатът" на "Ислямска държава" все още не разполага с министерства и не е признат от нито една държава, ислямистите възнамеряват да започнат да секат монети, пише Financialtimes.

Екстремистите обявиха създаването на новата валута като стъпка в посока на отделянето на новосъздадената си държава, разположена на територията на Сирия и Ирак от "тираничната финансова система, наложена върху мюсюлманите".

Лидерът на групировката Абу Бакр ал–Багдади обяви, че много ислямисти от редица арабски държави се присъединяват към "Ислямска държава". Сред преките цели на екстремистите е превземането на богатата на петрол Саудитска Арабия. Багдади посочи, че Западът се "страхува от богатствата на нашата земя, които те крадат".

В речта не се споделят подробности за новата валута, но сирийският активист Абу Билял ал-Хомси, който служи като говорител на "Ислямска държава" потвърди тези намерения. "Това е удар срещу кръстоносците, тази победа ще им даде да се разберат, че Ислямската държава има икономика и е самодостатъчна", каза той.

Независимо, че ислямистите целят да се изолират от световната икономика, особеностите на новата валута ще направят икономиката на "халифата" зависима от движение на цените на ценните метали.

Причината за това е, че валутата ще се състои от седем вида монети – две златни, три сребърни и две медни. По информация на Financialtimesнай-скъпата монета от 5 динара ще съдържа 21.25 грама 21-каратово злато (със стойност от около 694 долара при сегашните цени), а най-евтината, от 10 флус, ще съдържа 10 грама мед, на стойност около 7 цента. Сребърните дирхами ще са на стойност между 45 цента и 4.50 долара при настоящата цена на среброто.

Така "Ислямска държава" ще обвърже покупателната способност на валутата си с цените на златото, среброто и медта на световния пазар. Не е известно откъде джихадистите възнамеряват да се снабдяват с ценните метали.

Въпреки че "халифатът" не се нуждае от централна банка при избрания платежен метод в ценни метали, в съобщението за новата валута се казва, че въвеждането на монетите ще бъде извършено от съвет към "финансовата палата" и ще бъде одобрено от лидера Багдади.

Споделяне

Още от Свят