Ислямска кока-кола за антиамериканска пропаганда

Производител на нов вид кока кола, която масово привлича мюсюлманите в Европа, откакто беше пусната на пазара във Франция, подписа първата си сделка в Близкия изток.

"Мека Кола", кръстена на името на свещеното за мюсюлманите място, строи бутилираща фабрика в Дубай на стойност 4 милиона долара, която трябва да произвежда над 500 хиляди бутилки дневно след като започне работа през септември тази година, съобщи Би Би Си.

"Мека Кола" цели да осигури на мюсюлманите алтернатива на американските напитки Кока Кола и Пепси Кола. На етикета ѝ буквите са бели на червен фон. Тук обаче приликата свършва. Новата напитка съдържа мощен политически призив, като определен процент от печалбите от продажбите отиват за благотворителност в Палестинските територии. Създателят на Мека Кола Тауфик Матлути казва, че предлага на всеки, закупил напитката, шанса да демонстрира несъгласието си с американската външна политика и подкрепата, която Вашингтон оказва на Израел.

"Нашата мишена са американската външна политика и администрация и това е само началото" - заканва се Тауфик Матлути. Според него много други марки на различни стоки настъпват и това ще се превърне в публична акция срещу двойните стандарти, прилагани от американската администрация.

След Мека Кола ще дойде Халал Фрайд Чикън и много други. Засега г-н Матлути се радва на приключването на сделката, която ще осигури на неговата газирана напитка опора в Близкия изток.

След европейския опит той ще постави началото на нова търговска експанзия. Преди две седмици Мека Кола стартира продажби във Великобритания. Продадени са вече 300 хиляди литра.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?