Ислямски богослови оспориха основанията за започване на джихад

Видни ислямски богослови дадоха ново тълкуване на известна средновековна фетва за започване на джихад. Те заявиха, че религиозният декрет, на който радикалните ислямисти често се позовават, за да оправдаят извършваните от тях убийства, не може да бъде използвана в глобализирания свят, където се спазват религиозни и граждански права, предаде Ройтерс в сряда.

На конференция в град Мардин в югоизточна Турция бе обявено, че фетвата от 14-и век на ислямския богослов шейх Ахмад Ибн Таймия изключва екстремистко насилие и че разделението на света според средновековния ислям на "Дом на исляма" и "Дом на войната" вече не е валидно.

"Всеки, който търси мотиви от тази фетва за убийство на мюсюлмани или немюсюлмани, греши в тълкуванието", се казва в декларация от срещата на ислямските учени. "Не може отделен мюсюлманин или група мюсюлмани сами да обявяват война или да участват в боен джихад", се подчертава в текста.

Т.нар. Фетва за Мардин е класически текст, използван от екстремистите, за да оправдаят насилието и бунтовете. Според тях религиозният указ дава право на мюсюлманите да обявяват други мюсюлмани за неверници и да поведат война срещу тях. Осама бин Ладен, например, често цитира фетвата в призивите към мюсюлманите да свалят саудитската монархия и да водят джихад срещу САЩ.

Ислямските богослови заявиха на конференцията, че фетвата трябва да се тълкува в историческия контекст на средновековните набези и управлението на монголите в земите на мюсюлманите. Според тях ислямът трябва да се тълкува съобразно променящите се политически ситуации и да се преодолее старата представа за свят, разделен на мюсюлмани и немюсюлмански.

"Появата на държави, в които се спазват религиозните, етническите и националните права, налага необходимостта целият свят да бъде обявен за място на толерантност и мирно съжителство между религиозни групи и фракции", посочват богословите. Те призоваха за по-дълбоко разбиране и тълкуване на контекста на средновековните фетви.

Конференцията в Мардин събра 15 водещи богословски авторитети от страни като Саудитска Арабия, Турция, Индия, Сенегал, Кувейт, Иран, Мароко и Индонезия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?