Ислямски екстремисти вилнеят трети ден в пакистанската столица

Ислямски екстремисти вилнеят трети ден в пакистанската столица

Стотици ислямски екстремисти продължиха и днес своите съпроводени с насилие улични протести в столицата на Пакистан Исламабад срещу обесването на мъж, убил светски губернатор, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Протестите започнаха още в неделя, когато над 10 000 привърженици на пакистанската сунитска групировка "Техрик" нахлуха в града, пристигайки от града спътник Равалпинди. Те проникнаха в "червената" (правителствена) зона на Исламабад и започнаха да громят сгради и автобусни спирки. Според телевизионния канал "Гео ТВ", най-малко 700 протестиращи са били арестувани през последното денонощие. Срещу тях са повдигнати обвинения във вандализъм, нарушения на обществения ред и организиране на неразрешени демонстрации.

Полицията съобщи във вторник, че стотици екстремисти все още вилнеят из града, като фактически блокират важни райони от столицата. Те настояват Пакистан стриктно да наложи шериата - ислямското законодателство, разярени от обесването на полицая Мумтаз Кадри, който застреля губернатор Салман Тасир през 2011 година. Те искат също екзекутираният Кадри да бъде признат за мъченик за вярата.

Кадри бе военнослужещ от елитно поделение на войските на пакистанското МВР и отговаряше за личната безопасност на политика. Веднага след убийството той се предаде на полицията и се призна за негов извършител. Като мотив той изложи това, че губернаторът остро критикуваше т.нар. Закон срещу богохулството, според който оскърбяването на пророка Мохамед, на корана и на други светини на исляма бе криминализирано и се наказва със смъртна присъда. Тасир настояваше за публично осъждане и отмяна на закона.

Днешните протести продължиха въпреки предупреждението на премиера Наваз Шариф снощи, че правителството ще се бори с екстремизма. Той направи телевизионно обръщение по повод кървавия самоубийствен атентат в неделя, извършен от талибан фанатик срещу християни, празнуващи Великден в Лахор. При нападението загинаха 72 души, сред които много жени и деца.

След атентата Пакистан е арестувал стотици заподозрени за връзки с ислямски екстремисти, предаде ДПА, цитирайки местните власти. Най-малко 350 души са арестувани в няколко града в централната провинция Пенждаб веднага след кървавия атентат в неделя, съобщиха служители по сигурността. Не се посочва колко от тях са пряко свързани с атентата.

Отговорност за кървавата терористична атака, жертвите на която бяха главно жени и деца, пое "Джамат ул Ахрар" - групировка, отцепила се от Движението на пакистанските талибани. Неин говорител не скри, че нарочно е целила християни навръх Великден в Лахор и се закани, че ще последват още такива атаки.

Премиерът Наваз Шариф нареди на правоохранителните служби да ускорят офанзивата срещу ислямските екстремисти, свързани с терористичната мрежа Ал Каида. "Искам по-активна координация между правоналагащите органи и разузнавателните служби. Терористите убиха наши деца - синове и дъщери - и с божията воля ние ще ги изтрием от земята на нашата страна", каза той в емоционално обръщение по телевизията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят