Испанец може да оглави европейския стабилизационен фонд

Испания се надява да получи председателството на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и изглежда с добри позиции. Това съобщи Франс прес в понеделник, позовавайки се на неназован европейски представител.

Има реална възможност Мадрид да получи тази функция, която скоро трябва да бъде поверена, посочил същият източник, участващ в неофициална среща на европейски и световни икономически ръководители във финландския ски курорт Саариселка в Лапландия.

ЕСМ, чиято цел е да предпазва страните от еврозоната от дълговата криза, ще бъде задействан през юли. Досега се смяташе за заварено положение, че председателят на временния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Реглинг може да ръководи и ЕСМ.

Германия поде кампания за избиране на нейния финансов министър Волфганг Шойбле за бъдещ председател на Еврогрупата след изтичането на мандата на сегашния титуляр, люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер. Предвид тежестта на Германия Шойбле има шансове да оглави форума на министрите на финансите от валутния съюз.

При това положение би било трудно Германия да получи и председателството на ЕСМ.

Ето защо Испания съвсем сериозно хвърли око на този пост. Мадрид има малко шансове да получи място в управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), за което фаворит е Ив Мерш, управител на централната банка на Люксембург.

Споделяне

Още от Европа