Испанецът, шпионирал за Русия, пазел писмата си до Москва

Бившият служител на испанския Национален разузнавателен център (НРЦ) , Роберто Флорес Гарсиа, който миналата седмица бе арестуван по подозрения в шпионаж в полза на Москва, пазел в личния си архив първото писмо, изпратено през 2001 г. до руските разузнавателни служби. В него той им предлагал сътрудничеството си, предаде БТА, като се позова на цитирана от Франс прес публикация в неделния брой на вестник "Паис".

Писмото било открито при обиск в дома и офиса на агента на остров Тенерифе. В него той искал 200 хиляди долара в замяна на информация за руските разузнавателни служби, пише вестникът, без да посочва източник.

В архива на испанеца били намерени и копия на изпратените от него в Москва донесения, съдържащи имената на десетки служители на НРЦ и подробности за операции на испанското разузнаване.

НРЦ досега не е назовал страната, за която е шпионирал Гарсиа, посочва Франс прес. Но редица испански медии разкриха, като се позоваха на достоверни източници, че става дума за Русия.

От посолството на Русия в Мадрид отказват коментар.

Гарсия бил разкрит след вътрешно разследване в НРЦ във връзка с "изчезването" на друг неин служител в Русия през 2005 г.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?