Испания арестуван босът на руска групировка за наркотрафик в Естония

Испания арестуван босът на руска групировка за наркотрафик в Естония

Испанската полиция съобщи днес, че е арестувала ръководителя на "най-голямата руска организация за наркотрафик в Естония", който се подвизавал в Южна Испания и спял с брадва под възглавницата от страх да не бъде убит, предаде Франс прес.

Операцията по разбиването на престъпната група "Кемерово" е била извършена на 2 август едновременно в балнеолечебен курорт в Андалусия и в естонската столица Талин, където са били заловени още трима ръководители на групировката.

Според испанското следствие босът на организацията Ячеслав Гулевич, на 57 години, е бил заловен в курорта Михас в провинция Малага. Той е бил дясната тъка на предишния ѝ водач Николай Таранков, убит през септември миналата година в Талин, се уточнява в комюникета на националната полиция и Гражданската гвардия.

Властите в Естония разследвали от две години тази руска организация, занимаваща се с трафик на оръжия, наркотици, с рекет, проституция и трафик на хора. В нея обаче избухнала вътрешна война, когато Таранков "оттеглил подкрепата си за друг член на име Виктор Воробей, който дотогава контролирал пазара на амфетамини в Естония, но "загубил" стока за един милион евро".

В комюникетата си испанските полицейски органи посочват Воробей като поръчител на убийството на Таранков, застрелян през септември 2016 г. с куршум в главата в Талин.

Поради това Гулевич се страхувал на свой ред да не стане жертва на уреждане на сметки и се преместил в Испания.

В дома му в Михас полицията открила брадва и голям нож, скрити под възглавницата. Страховете му не били безпочвени. През юни в Каталуния е заловен един от поръчковите убийци на групировката и по всичко личало, че "той е в Испания, за да намери Гулевич и да го убие", каза Гражданската гвардия.

Споделяне

Още от Европа

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?