Испания благодари на българските спецслужби за разбиването на крупния наркоканал

Министерството на вътрешните работи на Испания високо оценява сътрудничеството с българската полиция в успешната операция по разбиването на международна престъпна мрежа за трафик на кокаин в Испания. Това се посочва в изявление на испанското вътрешно министерство от вторник по повод приключилата акция за разкриването на крупния наркоканал с основни организатори и участници български граждани.

Във връзка с приключването на операцията главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов посети премиера Симеон Сакскобургготски в понеделник, за да му докладва за нея. На срещата присъства и испанският посланик в София Фернандо Ариас Гонзалес.

Според съобщението на испанското вътрешно министерство акцията е била много трудна, защото престъпниците са били изключително предпазливи, използвали са голям брой мобилни телефони и често са сменяли жилищата си. Групата им е била със строга йерархия и е разполагала с всички звена на организация, необходими за нелегален трафик на дрога и пране на парите, получени от пласирането ѝ.

В понеделник станаха известни подробности около акцията и участниците в наркоканала.

Международната престъпна група използвала уникален начин за транспортиране на дрогата. Наркотикът бил прекарван до Барселона от град Манилва, област Малага, и Сан Роке, област Кадис, със специално пригоден автомобил BMW, който разполагал със специален механизъм с електронно заключване, скрит зад задните седалки. Приспособлението било с вместимост 87 кг наркотик.

При операцията, проведена от служители на регионалните полицейски дирекции в Малага и Барселона съвместно със Специалната оперативната група за борба срещу организираната престъпност (GRECO) към Генералния комисариат на испанската съдебна полиция и българските служби, са задържани в Барселона и Кадис 12 души - петима българи, петима испански граждани, чешки гражданин и унгарец.

Тартори на престъпната група са двама от задържаните българи - Ивайло А.Х. и Алдомир Т.К., и двамата на 40 години. Те са били задържани в Барселона.

Инициалите на останалите арестувани български граждани са Г.Р.К. на 48 години, с постоянно местожителство в Барселона, и П.Т.Р. на 29 години без установено местоживеене. И двамата са арестувани в град Сан Роке, област Кадис. Петият българин с инициали Б.К.У. на 27 години е арестуван също в Барселона.

Конфискувани са 819 кг чист кокаин, пистолет и 700 хил. евро в брой. Извършени са пет обиска в жилища, в които е била укривана дрогата, както и парите от продажбата ѝ. Само в Сан Роке в област Кадис в едно от жилищата са открити 754 кг кокаин, а на улица "Якуна" в Барселона - 697 000 евро. Жилището е било използвано за "складиране" на парите от пласирането на наркотика.

При акцията са конфискувани още четири автомобила от висок клас и два мотоциклета.

Общото количество на наркотика е достатъчно за 7 600 000 дози, а престъпната група е щяла да спечели от продажбата му 101 млн. евро.

Според ген. Бойко Борисов заловените трафиканти в Испания имали тясна връзка с известни български престъпни кръгове.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?