Испания, Дания и Швейцария са за повишаване статута на Палестина в ООН

Испания, Дания и Швейцария дадоха да се разбере, че ще подкрепят повишаването на статута на Палестина в ООН от наблюдател в държава нечлен наблюдател, предаде Франс прес, като се позова на съобщения на техните правителства.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргальо заяви, че страната му се е надявала Европейският съюз да възприеме единна позиция за предстоящото утре гласуване в Общото събрание на световната организация. "До последната секунда полагахме усилия да постигнем консенсус между 27-те държави членки", отбеляза той, но "това не бе възможно и се наложи да приемем едностранна позиция".

Франция вече обяви вчера, че ще подкрепи внесената от палестинската автономна власт (ПАВ) проекторезолюция. Съединените щати и Израел са твърдо против повишаването на статута на Палестина в ООН. Резолюцията обаче почти сигурно ще бъде приета.

Евентуалното повишаване на статута на Палестина в ООН ще осигури на ПАВ достъп до агенциите на световната организация и ще ѝ позволи да сезира Международния наказателен съд (МНС).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят