Испания е готова да приеме за лечение заразени със СПИН либийски деца

Испания е готова временно да приеме заразени със СПИН либийски деца, съобщи в понеделник испанският министър на външните работи Мигел Анхел Моратинос, цитиран от БТА.

"Изразихме нашата готовност, това направиха както министерството на здравеопазването, така и министър-председателят", посочи Моратинос.

Той обаче не уточни за колко деца става дума, тъй като това все още не било обсъждано.

Моратинос добави, че на първия за тази година Съвет на министрите на външните работи на ЕС ще бъде отправено "послание за солидарност" с надеждата, че ще се намери възможно най-бързо решение на казуса.

По същото време европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер обясни, че ЕС действа едновременно в две посоки.

Едната от тях предвижда продължаване на политическите контакти с либийски политици, а другата - медицинското и научното сътрудничество чрез "Фондация Бенгази", на която Европейската комисия е дала 1,5 млн. евро.

"Диалогът продължава, трябва да вървим по този път", подчерта Фереро-Валднер. Тя припомни, че страните от ЕС работят усилено още преди влизането на България в ЕС на 1 януари т. г.

Въпросът ще бъде обсъден от европейските министри на външните работи. Няколко страни от ЕС вече са предложили да приемат временно за лечение известен брой заразени със СПИН либийски деца.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се иска незабавното освобождаване на петте българки и палестинеца, осъдени на смърт за заразяване на над 400 деца със СПИН. ЕС апелира да се преразгледа политиката ѝ към Либия във всички важни области заради смъртната присъда срещу медиците.

Общо 426 деца са били заразени с ХИВ в болницата в Бенгази, 52 от които са починали, припомня испанската агенция ЕФЕ.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?