Испания готви пълна забрана за пушене, в Турция протестират срещу вече наложената

Докато Испания се готви да въведе пълна забрана за пушенето на обществени места, в Турция нарастват протестите срещу вече наложената в заведенията.

Испанското правителство възнамерява да забрани напълно тютюнопушенето на всички обществени места, докато сега все още е допустимо да се пуши в някои барове и ресторанти, заяви здравният министър Тринидад Хименес Гарсия-Ерера, цитирана от Франс прес.

Здравните власти смятат да въведат пълна забрана за пушене на всички обществени места и социологическите анкети показват, че голямата част от испанците подкрепят такава забрана, заяви министърът. .

Извършените допитвания, включително сред пушачи, показват, че 70 на сто от населението се отнася благосклонно към пълна забрана, подчерта тя, давайки като пример успеха на пълната забрана в страни като Ирландия, Италия и Турция.

Испанското правителство одобри закон срещу тютюнопушенето, който действа от януари 2006 г. Той налага по-слаби ограничения, отколкото в другите държави при положение, че Испания е сред европейските страни, в които се пуши най-много. Този закон забранява пушенето на работното място и в обществения транспорт, но не го забранява напълно във всички барове и ресторанти.

По същото време в сочената за пример от испанския здравен министър Турция около хиляда собственици на кафенета протестираха пред министерството на здравеопазването срещу въведената неотдавна забрана за пушене във всички заведения, предаде Франс прес.

Разгневените собственици на кафенета, които пристигнаха от различни провинции в страната по призив на асоциацията им, развяваха плакати, директно нападащи правителственото постановление от 19 юли, и поискаха то да бъде смекчено, като се разреши създаването на места за пушене в заведенията им.

"Искаме работа и хляб" и "Не прибавяйте още една криза към икономическата криза", можеше да се прочете на един от плакатите, а друг съдържаше гневни забележки към управляващата Партия на справедливостта и развитието, която наложи ограничението. Забраната е подкрепена лично от премиера Реджеп Таип Ердоган, който е яростен противник на тютюнопушенето.

По данни на синдиката на търговците Теск, клиентите в кафенетата са намалили с близо 20% след въвеждането на забраната.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?