Испания и Мароко спасиха над 270 мигранти от Субсахарска Африка

Испания и Мароко спасиха над 270 мигранти от Субсахарска Африка

Испански и марокански морски спасители са прибрали тази нощ от разнебитени плавателни съдове 277 мигранти от Субсахарска Африка. Една жена е починала, предаде Франс прес, като се позова на испански спасители.

Испанските власти са спасили общо 220 души от три различни съда в Алборанско море (най-западната част от Средиземно море). На борда им е имало общо 57 жени и четирима непълнолетни.

Успоредно с това в същия район мароканските власти са спасили още 57 души, посочиха източниците, без да уточнят пола и възрастта на тези мигранти.

Около 11 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на годината, а 203-ма са изгубили живота си при пътуването, сочат най-новите данни на Международната организация по миграцията (МОМ) от 10 юли.

Според испанското вътрешно министерство броят на пристигналите е намалял с около 30 процента в сравнение със същия период на 2018 г.

Миналата година Испания беше начело в Европа по брой пристигнали мигранти, но тази година остава втора след Гърция.

По данни на МОМ от началото на годината през Средиземно море до Европа са стигнали общо около 31 600 мигранти, а удавилите се или изчезнали в морето са 682-ма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа