Испания и Португалия ще проведат референдуми за евроконституцията

Испания и Португалия съобщиха, че ще проведат референдуми за новата конституция на Европейския съюз.

Документът получи политическото одобрение на държавните и правителствени ръководители на 25-те страни - членки миналата седмица. Предстои конституцията да бъде ратифицирана от националните парламенти или одобрена чрез референдуми във всяка страна.

Премиерите на Испания и Португалия заявиха в сряда, че възнамеряват да проведат референдуми, предаде Би Би Си.

Гърция не смята да организира референдум, тъй като, по думите на гръцки министър, парламентарният вот е "не по-малко демократичен".

Десният португалски премиер Хосе Мануел Баросо заяви, че планира референдума за началото на 2005 г., като се има предвид, че през есента на следващата година ще се проведат местни избори.

"Винаги съм казвал, че ще се проведе референдум при наличие на две условия: първо, ако има ново конституционно споразумение и второ, ако то поставя действително нови и важни въпроси за бъдещите взаимоотношения между Португалия и Европа", заяви той пред репортери, добавяйки, че и двете условия вече са налице.

Испанският министър - председател Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви пред парламента в Мадрид: "Моето намерение, както обещахме преди изборите...е да се проведе референдум, така че испанските граждани да могат да се изкажат по текста на новата конституция".

Сапатеро каза, че референдумът ще се проведе възможно най-скоро и Испания ще е сред първите страни, ратифицирали конституцията.

Гръцкият държавен секретар по европейските въпроси Янис Валинакис заяви в Атина, че Гърция не възнамерява да провежда референдум.

"Почти половината от страните - членки ще ратифицират конституцията в парламентите, каквато е и нашата традиция в Гърция", каза той.

Много от останалите европейски страни обаче все още не са взели решение. Очаква се референдуми да бъдат проведени във Великобритания, Дания, Ирландия и Люксембург, посочва Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят