Испания има обсесия на тема "Гибралтар", заяви министър

Висшият гибралтарски министър се включи в словесната война между Великобритания и Испания около британското участие в честването на 300- годишнината на Гибралтар.

Испански депутати определиха предложената визита на британския министър на отбраната Джеф Хун като враждебен акт спрямо испанците.

Питър Каруна обаче заяви пред Би Би Си, че не е работа на испанците да се месят и да напътстват Гибралтар как да отбелязва годишнината си.

Гибралтар е източник на спорове между Лондон и Мадрид откакто бе завзет от британците през 1704 г.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос каза, че "не е лесно да се поддържат нормални отношения с Великобритания" заради гибралтарския проблем.

Депутатът социалист от управляващото мнозинство Диего Лопес Гаридо добави: "Мисля, че това е лошо решение. То не е необходимо и може да се разглежда като враждебен акт срещу испанците".

Гибралтарският министър обаче отвърна, че Гибралтар е обсесия на испанската политическа класа.

"Ние не честваме военната битка, спечелена от британските войски през 1704" г., каза той.

"Ние честваме 300 - годишнината от британския суверенитет и нашите отношения с Великобритания, които да ни дали всичко, които имаме", каза Каруна.

Той обвини Испания, че се опитва да превърне гибралтарския суверенитет в жизненоважен проблем и добави, че това е уреден проблем.

Настоящият спор е третият между Лондон и Мадрид в рамките на три месеца.

Споделяне

Още от Свят