Испания иска да направи "Повече за Европа"

Испанският премиер Хосе Мария Аснар, чиято страна ще поеме председателството на Европейския съюз от 1 януари 2002 г., е за спешна реформа на европейската политика по сигурността и отбраната, така че тя да е съобразена със заплахата от тероризъм, предаде АФП.

Според Испания след 11 септември изследването на сигурността е станало приоритет на европейската политика. Мадрид желае "спешно преразглеждане на стратегия на европейската политика по сигурността и отбраната", така че тя да бъде съобразена със заплахата от тероризъм, е посочил същият източник.

Друг приоритет на председателството на Испания ще е процесът на изграждане на вътрешно пространство на свобода, сигурност и правосъдие в ЕС. Аснар се е обявил за засилване на сътрудничеството в сигурността със САЩ, защото според него "ЕС е потенциална мишена на бъдещи терористични атаки, които са насочени срещу принципите, обосноваващи изграждането му."

Според АФП, приоритети на испанското председателство ще са и засилване на действията извън границите на ЕС, разширяването и развитието на вътрешния пазар. Председателството на Испания, което ще протече под лозунга "Повече за Европа", ще бъде белязано с две допълнителни срещи на върха - Евро-средиземноморската среща във Валенсия през април и срещата на върха ЕС-Латинска Америка в Мадрид през май. Чрез втората среща Испания ще се опита да потвърди ролята си на "мост между Европа и Америка".

Що се отнася до реформата на европейските институции, както и до засилването на "демократичната им легитимност", Аснар предлага да се приеме Харта за намесата на националните парламенти по въпросите на Европейския съюз. Така при всеки случай, когато е необходимо ЕС да упражни нова компетенция за осъществяване на целите си, ще е необходимо да се получи съгласието или на Европейския парламент, или на националните парламенти.

Аснар е обявил освен това намерението си да привлече страните кандидатки за членство в ЕС в подготовката на Европейския съвет в Барселона.

Споделяне

Още от Европа