Испания иска ваксинацията срещу коронавирус в ЕС да започне координирано

Испания иска ваксинацията срещу коронавирус в ЕС да започне координирано

Испанският премиер Педро Санчес смята за необходимо да има съгласувано начало на кампанията за ваксиниране срещу новия коронавирус в държавите членки на ЕС. Това заяви държавният секретар по въпросите на ЕС Хуан Гонсалес-Барба.

По думите му кралството иска ЕС да установи общи епидемиологични предписания за реализиране на ваксинационната стратегия. Освен това правителството иска да има координация между държавите членки за примерна дата, на която да започне ваксинацията. Също така Мадрид иска ЕС да направи препоръки за използването на антигенни тестове за откриване на случаи на коронавирус.

Преди време премиерът на Испания заяви, че ваксинацията ще започне през януари, а през първите шест месеца на 2021 г. може да бъдат ваксинирани до 20 милиона жители на страната.

Междувременно днес говорителката на испанското правителство Мария Хесус Монтеро каза, че Испания ще сведе до 0 процента ДДС-то върху ваксините и тестовете за коронавируса до края на 2022 г., предаде Ройтерс. Испанските граждани ще получат ваксината срещу коронавируса безплатно от националната здравна система, каза говорителката.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?