Испания издирва чрез Интерпол Майкъл Чорни по подозрения за пране на пари

Испания издирва чрез Интерпол Майкъл Чорни по подозрения за пране на пари

Небезизвестният и в България руски бизнесмен Майкъл Чорни, който живее в Израел, е обявен за международно издирване по линията на Интерпол, съобщи в петък руският вестник "Ведомости". Информацията за издирването на бизнесмена е поместена на сайта на Интерпол.

Като основание е посочено разследването в Испания за пране на пари, извършвано от представители на руската мафия.

Ордерът за арест е издаден още през пролетта на 2009 г. Освен Чорни испанските следователи подозират като причастен към прането на пари и руския милиардер Олег Дерипаска, генерален директор на компания "Базови елементи" (Базел).

Пред "Ведомости" Чорни обяснява, че е обявен за издирване още от лятото на 2009 г. "Защо сега се сетихте да пишете, че съм издирван?", пита той журналиста на вестника, като добавя, че вниманието на медиите към този факт вероятно е било нарочно привлечено от лобито на Дерипаска, с когото той се съди в Лондон.

Чорни се опитва да осъди собственика на "Базел" да му плати компенсация за продажбата през 2001 г. на дял от фирмата за производство на алуминий "Русал". Според Чорни Дерипаска му дължи около три милиарда долара. Освен това Чорни е подал иск срещу бизнесмена и в Израел, в който твърди, че Дерипаска има пръст във възбуденото наказателно преследване в Испания.

"Дерипаска сам си изкопа гроб – в рамките на това дело испанската прокуратура го обвинява в същото, в което и мене", заявява Чорни пред "Ведомости".

В същото време представител на Дерипаска решително опроверга връзката между него и Чорни, наричайки думите му "лъжливи и абсудни" и опровергавайки причастността на Дерипаска към разследването срещу Чорни.

Делото за прането на 4 млн. евро на руската мафия започна в Испания с така наречената "операция Оса", в резултат на която през 2005-2006 г. бяха арестувани няколко десетки изселници от бившия СССР. През есента на 2009 г. испанските медии съобщиха, че в Испания искат да разпитат по делото и Дерипаска. През март тази година в Русия ще пристигне водещият делото съдия Балтасар Гарсон, който възнамерява да се срещне и с Дерипаска.

Споделяне

Още от Свят