Испания може да изпревари Гърция по брой пристигнали през Средиземно море мигранти

Испания може да изпревари Гърция по брой пристигнали през Средиземно море мигранти

Броят на мигрантите, пристигащи в Испания по море, с лодка или дори джет ски, тази година може да надхвърли числеността на пристигащите в Гърция, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ, цитирана от Франс прес.

Необичайно за Испания, десетки мигранти пристигнаха вчера на пълен с туристи плаж близо до Кадис, след като минали през Гибралтарския проток. На любителско видео, качено днес в интернет, се вижда как мигрантите слизат бързо от надуваема лодка и се втурват към плажа.

В същото време префектурата в испанския анклав Сеута в Мароко съобщи, че десетина мигранти са навлезли в четвъртък в териториалните води на анклава с джетове, а един от тях се удавил преди да стигне до плажа.

За Испания не чуваме да се говори много, но сега не е така. Голямата част от мигрантския поток продължава да минава през Италия, но Испания тази година може да изпревари Гърция, отбеляза пред АФП говорителят на МОМ - базирана в Женева агенция на ООН - Джоел Милман.

По данни на организацията от началото на годината до 6 август в Испания са пристигнали 8183-ма мигранти, а миналата година по същото време те са били 2500. За сравнение, до 6 август тази година в Гърция по море са пристигнали 11 713 мигранти.

От началото на годината при опит да се доберат до Испания са се удавили 120 мигранти, а през цялата 2016 г. те са били 128, сочи статистиката на МОМ.

Много от мигрантите идват от Западна Африка и част от потока минава по-скоро през Мароко, отколкото в Либия. Предполагаме, че маршрутът по крайбрежието до Мароко е смятан за по-сигурен, обясни Милман.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?