Испания не се справя с нелегалните имигранти

Испания не се справя с нелегалните имигранти

Испания се обърна към Европейския съюз с молба за помощ в борбата с новата вълна от нелегални имигранти, пристигащи по море от Западна Африка, съобщи ББС в четвъртък.

През последната седмица на Канарските острови пристигнаха повече от 1500 нелегални имигранти.

Испанските власти засилиха патрулите на въздушните и морските си граници, като същевременно провеждат консултации с африканските страни в опит да намалят притока на имигранти.

Много от тях, рискувайки живота си, достигат до Канарските острови, които се превръщат в първата стъпка към по-добрия живот в Европа за тях.

Жан-Филип Шози от Международната организация по мигриране казва, че такива страни като Испания са привлекателни за имигрантите, тъй като там е по-лесно да се намери работа нелегално.

“По правило, тази работа е в неформалния сектор...така че ние бихме препоръчали на тези страни, които сериозно искат да решат проблема с нелегалната имиграция, да се заемат с въпроса за незаконното вземане на работа”, - казва той.

Повечето от нелегалните, които се решават на опасното пътешествие в открити рибарски лодки, са родом от страните на Централна Африка и страните на юг от Сахара.

Пришълците често плащат по няколко хиляди долара на превозвачи в Мавритания, за да преплуват 900 километра до Канарските острови. Пътешествието в препълнените лодки отнема до 10 дни и мнозина умират по пътя.

Остин Тейлър Уейнрайт, управител на полева болница в пристанище Тенерифе, разказва, че имигрантите пристигат на групи по 80, 90, и даже повече души в една лодка, гладни, измъчени от жажда и често ранени.

“При нас са постъпвали осеммесечни деца. Преди два дни имахме 13-годишно момче, доплувало само без роднини. То буквално беше вкаменено от страх”, - казва Остин.

Общоевропейски проблем

Както предава кореспондентът на ББС, испанските власти искат да репатрират болшинството пристигнали имигранти. Испания моли ЕС и за помощ при спиране на притока от нови нелегални.

От Мадрид заявяват, че проблемът с нелегалната имиграция не е толкова испански, а общоевропейски и затова са необходими съвместни мерки да решаването му.

В приемно-разпределителните центрове на Тенерифе не достигат места. По думите на представителя на местното правителство Мигел Берсер, Мадрид трябва да полага повече усилия за решаването на този проблем.

“Това е в интересите на Испания и в интересите на Европа. Тези имигранти няма да останат само на Канарските острови. Те ще отидат по-нататък. В Мадрид, Лондон, Париж”,- казва Берсер.

Европейският парламент смята през юни да прати делегация на Канарските острови, която да оцени условията, при които се държат имигрантите, а също и за разглеждане на проблема с нелегалната имиграция.

Споделяне

Още от Свят