Испания няма да ограничава достъпа за българи

Испания не предвижда да въведе временни ограничителни мерки за българи, искащи да влязат в страната. Това декларира пред журналисти след срещата си с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов генералният директор на испанската полиция Агустин Диас де Мера и Гарсия Консуегра, който е на посещение в страната. Консуегра категорично отрече българи да са били връщани от испанската граница заради убийството на двама наши сънародници преди две седмици.

Двамата бяха застреляни на 27 февруари, в Испания те пребивавали с фалшиви словашки паспорти. Почти по същото време, испанските власти задържаха други наши сънародници по обвинение за кражба на коли. Оттогава насам от испанската граница бяха върнати 5 автобуса с български граждани. Това породи публични твърдения, че властите в Мадрид са въвели неофициално временни ограничения за достъп на наши сънародници до кралството. Тези твърдения не бяха отречени категорично нито от вътрешния министър Георги Петканов, нито от заместника му Бойко Коцев.

Днес Консуегра потвърди, че от 1 март досега са били върнати 111 българи. По думите му обаче това се дължало на факта, че са нямали нито договори за работа, нито разрешителни за престой и искали да влязат нелегално в страната.

Той обясни още, че българската и испанската полиция работят съвместно по разбиването на престъпни групи за трафик на хора, но не даде повече информация с мотива, че би попречило на разследването.

Испания ще подари на МВР робот за обезвреждане на експлозиви, който се управлява дистанционно, обяви главният секретар ген. Бойко Борисов. Той обясни, че испанската полиция отпуска и стипендия за обучение на двама служители на ДОТИ, които да боравят с робота. Спецтехниката щяла да бъде доставена на МВР след края на обучението им.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: