Испания очаква донорската конференция в Мадрид да събере 2 милиарда долара за Ирак

Испанският външен министър г-жа Ана де Паласио обяви вчера, че очаква на Конференцията на донорите за възстановяването на Ирак, която ще се състои на 23 и 24 октомври в Мадрид, да бъдат събрани около 2 милиарда долара за следващата година, предаде Франс прес.

В изказване пред испански депутати г-жа Паласио посочи, че конференцията в Мадрид ще успее да постигне добър резултат, ако издейства ангажименти за помощ, които да са на равнището на дадените на конференцията на донорите за Афганистан.

На нея бяха гарантирани 1,8 милиарда долара за 2002 г. и бяха потвърдени ангажименти за общо 4,5 милиарда долара за възстановяването на Афганистан през следващите пет години, припомня АФП.

В същото време Световната банка и ООН посочиха, че според тях са необходими 36 милиарда долара за възстановяването на Ирак през периода 2004-2007 г. в 14 приоритетни сектора.

На пресконференция миналата седмица представители на Световната банка и на ООН посочиха цифрата 9,2 милиарда долара като необходима сума за Ирак и то само за следващата година, като в същото време изразиха надежди, че самата иракска икономика ще даде значителен принос за попълването ѝ.

Световната банка и ООН оцениха на 3 милиарда долара необходимите проекти само в областта на селското стопанство и водните ресурси. Според проучване, направено от временна коалиционна власт, оглавявана от САЩ, Ирак ще се нуждае допълнително от 20 милиарда долара за секторите, които не са включени в разчетите на Световната банка и ООН, и най-вече за гарантирането на сигурността и в петролната промишленост, допълва Франс прес.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: