Испания одобри Пламен Георгиев за консул във Валенсия, но той още е прокурор

Испания одобри Пламен Георгиев за консул във Валенсия, но той още е прокурор

Испания е одобрила официално Пламен Георгиев за консул на България във Валенсия и няма пречки да стартира новата му кариера като дипломат, потвърдиха от Външно министерство.

Той подаде оставка като прокурор, но се очаква се тя да бъде гласувана в сряда от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  

След формалното му освобождаване Георгиев ще замине като консул във Валенсия. Досега той се водеше прокурор в специализираната прокуратура, но не е ясно дали през последните два месеца изобщо е работил по дела.

В края на юли парламентът освободи Георгиев от председателското място в антикорупционната комисия. До това се стигна, след като с месеци закъснение той подаде оставка заради разразилия се през април скандал около имотните му сделки.

Първоначално Пламен Георгиев, по съвет на премиера Бойков Борисов излезе в отпуск, а междувременно започна данъчна проверка за евентуални разминаване между доходите и разходите му. Тя обаче не установи нарушения. Георгиев пък каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е "чист човек". Наред с това проверка на общината в столичния район "Слатина" установи незаконни постройки в един от имотите на Георгиев. Бе наредено премахване на навеси, което Георгиев обжалва.

Съгласно решение на ВСС Пламен Георгиев трябваше да се върне в специализираната прокуратура със задна дата, считано от 1 август, за да не се прекъсва юридическият му стаж.

Междувременно правителството го назначи за консул във Валенсия. И това решение не мина без скандал - Георгиев се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни знания. По-късно пък Георгиев обяви, че всъщност нивото му е B1. Eзиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", е "Никанор" ООД. През 2016 г. тази фирма изпълнява обществена поръчка за чуждоезиково обучение по испански език, възложена от КПКОНПИ. Договорът с нея е подписан от Пламен Георгиев и от главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова. 

Подобни назначения от години вбесяват кариерните дипломати, но политическото ръководство на външно министерство, поне публично, рядко им се противопоставя.  

Споделяне

Още по темата

Още от България