Испания официално обяви, че пак е влязла в рецесия

Икономиката на Испания отново е в рецесия. Това обяви президентът на Испанската централна банка Мигел Фернандес Ордонес (Miguel Fernandez Ordonez), предаде Франс прес.

Техническа рецесия настава, когато в две последователни тримесечия има спад на брутния вътрешен продукт. Според Ордонес през четвъртото тримесечие на 2011 г. испанската икономика се е свила с 0.3% и тази тенденция продължава и през първото тримесечие на тази година. Ръководителят на централната банка обаче не преведе число за свиването на икономиката за трите първи месеца на 2012 г.

Както отбелязва "Дейли Телеграф" (The Daily Telegraph), министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос (Luis de Guindos) обяви във вторник, че намаляването на БВП през първото тримесечие може да се окаже същото, както и за последното за миналата година (т.е. 0.3%). Официалните данни обаче ще станат известни на 30 април. Но и министърът призна, че Испания отново е влязла в рецесия.

Испания бе в рецесия през 2009 г. заради глобалната финансово-икономическа криза. Тогава спадът на БВП спря в началото на 2010 г., когато започна възстнавовянате на икономиката. Но в последно време Испания, както и повечето европейски страни, стана жертва на дълговата криза - по време на предишния спад държавният дълг нарасна и в края на 2011 г. стана 68% от БВП.

През декември 2011 г. в Испания застъпи ново правителство под ръководството на премиера Марион Рахой. Новата власт обеща през 2012 г. да съкрати бюджетните разходи с 16.5 млрд. евро. През април министърът на икономиката отбеляза, че страната може да мине без антикризисната помощ на ЕС и МВФ, като преодолее кризата със собствени сили.

Споделяне

Още от Бизнес