Испания отмени международните заповеди за арест на каталунски лидери, вкл. Пучдемон

Съдия Пабло Лярена от испанския Върховен съд

Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, издирвани по обвинения в бунт, предадоха световните агенции.


Решението е на съдия Пабло Лярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано германски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвинение в бунт, а само по обвинение в злоупотреби с финансови средства.


Съдията Лярена отговаря за разследването на опита за отделяне на Каталуния от Испания през октомври.


Неговото решение може да бъде възприето от каталунското сепаратисткото движение като негова голяма победа срещу централните власти в Мадрид.


След референдума за независимост на Каталуния Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за кратко и на връщане оттам за Белгия бе задържан в Германия заради искането за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 000 евро.


Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в сила. Това означава, че ако той се окаже на територията на Испания, трябва да бъде задържан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа