Испания посрещна първата група бежанци - 12 от общо над 17 000

Бежанците слизат на летището в Мадрид.

Испания посрещна снощи първата група от 12 бежанци - 11 еритрейци и един сириец, от общо над 17 000, които се ангажира да приеме в рамките на европейската програма за настаняване. Това съобщи вътрешното министерство в Мадрид, предаде Франс прес.

Тези четири жени и осмина мъже пристигнаха снощи на международното летище в Мадрид, уточни министерството в комюнике, разпространено тази нощ.

Първоначално Мадрид съобщи за 19 души, пристигнали от Италия - първата група "в рамките на водената от Испания пилотната процедура от бежанския процес, стартиран от ЕС".

Испанското правителство пое ангажимента да приеме 17 670 бежанци от 160-те хиляди, които ЕС официално предвижда да приеме, при все че броят им надхвърли над четири пъти обявения първоначално. Правителството не уточни обаче по кое време ще бъдат приети те.

Испания, страна с 9,14 на сто от общото население на Европа, даде бежански статут на 384 души през 2014 г. и прие същата година под 1 процент от молбите за убежище в ЕС - 625 000, сочат данни на ООН.

Между 2015 и 2017 г. в Европа се очаква да пристигнат 3 милиона мигранти, прогнозира Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?