Испания предложи помощ на Грета Тунберг, за да стигне от САЩ до Мадрид

Грета Тунберг

Испанските власти предложиха на 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг да се придвижи от САЩ до Мадрид, където на 2 декември започва 25-ата международна конференция за климата - COP25.

Испанската министърка на екологичния преход Тереса Рибера Родригес отправи предложението през Туитър.

"Скъпа Грета, би било чудесно, ако пристигнеш в Мадрид. Ти измина дълъг път и помогна на всички ни да станем по-загрижени, да отворим съзнанието си и да пристъпим към действия. Ще се радваме да ти помогнем да прекосиш Атлантика. Бихме искали да се свържем с теб, за да направим това възможно", написа Родригес.

В сряда чилийският президент Себастиян Пинера обяви, че Чили се отказва от домакинството на климатичната конференция на ООН поради масовите протести в страната. Ден по-късно Испания предложи да организира форума, а след това ООН потвърди, че конференцията ще се състои от 2 до 13 декември в испанската столица.

Тогава Тунберг, която по екологични причини не иска да лети със самолет, помоли свои привърженици да ѝ помогнат да прекоси Атлантика от САЩ до Мадрид.

Вчера Леонардо Ди Каприо публикува в Инстаграм снимки от среща с Грета, която американският актьор определя като "Водач на нашето време". На срещата двамата обсъдили ангажиментите си в борбата с климатичните промени.

Споделяне

Още от Свят