Испания приема закон за свободен достъп до информация

Испанското правителство одобри нов закон за свобода на информацията, който цели да даде на данъкоплатците по-добра представа как се харчат парите им и същевременно санкционира официални лица, които не изпълняват заложените бюджетни цели, съобщи АП в петък.

Медията коментира, че предложението идва в обстановка на остро обществено недоволство от корупцията и лошото управление на държавни средства в обхванатата от икономическа криза страна.

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария съобщи, че законът ще бъде внесен за дебати в парламента след лятната почивка и, ако бъде одобрен, ще влезе в сила след около година.

Съгласно новия закон информация по теми като заплатите на висши държавни служители и подробни данни за правителствени договори и субсидии ще се публикуват онлайн. Испанците ще могат да подават молба за получаване и на други видове информация, стига да няма нарушение на националната сигурност и правото на личен живот.

Саенс де Сантамария заяви, че тази законодателна инициатива ще премахне статута на Испания като последната голяма страна от ЕС без закон за свободата на информацията.

"Това ни струва точки по отношение на институционното доверие във всички международни рейтинги", заяви вицепремиерът.

Споделяне

Още от Европа