Испания протестира срещу бюджетните икономии

На нови протести срещу бюджетните икономии се събират гражданите на Испания.

Сутринта в събота в столицата Мадрид демонстранти се обединиха в шествие срещу увеличаването на данъците и растящата безработица.

Поредицата протести идва след обявените от правителството на Мариано Рахой нови мерки за икономии в размер на 65 милиарда евро. Увеличава се Данък добавена стойност, намаляват се заплатите в публичния сектор и помощите при безработица. 

Миньорите са недоволни от орязването с над 60% на субсидиите за сектора. Те биха се съгласили на 10%. 

Обвиненията към премиера Рахой обаче не са само от страна на този бранш. В списъка на засегнатите от рестрикциите са и безработните, чиито помощи също се орязват с обяснението, че трябва да бъдат стимулирани да си търсят работа. 

Икономиите, а с тях и протестите вдигнаха на крак и държавните служители, лишени от традиционна и особено любима придобивка – коледната премия. 

21% става ДДС за дрехи, обувки, електроуреди, както и цигари и алкохол. От 8 до 10% се вдига данъкът при повечето храни и билетите за културни прояви. Остава 4% при стоките от първа необходимост – храни и лекарства, а също и на книги и вестници. Търговците обещаха на потребителите, че няма да им прехвърлят тежестта от вдигането на ДДС. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят