Испания разобличи руски шпионин

Испания разобличи руски шпионин

Испанските спецслужби арестуваха двоен агент, който е предавал секретна информация в Русия, пише на сайта си вестник "Ел Паис", цитирайки директора на Националния разузнавателен център на Испания Алберто Саис.

В понеделник вечерта в Тенерифе е бил задържан Роберто Флорес Гарсия, който срещу крупно  възнаграждение е сътрудничил на руските спец служби в периода декември 2001 г.-февруари 2004 г., докато работил в Националния разузнавателен център.

По думите на Саис, Гарсия е заподозрян в предаване на сведения за вътрешната структура на националното разузнаване на Испания, за дейността на контраразузнаването и за разкриване на имената на десетки агенти. В същото време той увери, че дейността на "къртицата"  не е застрашила националната безопасност на Испания, но случаят се явява уникален в историята на испанските спецслужби.

Разследването срещу двойния агент е започнало през юли 2005 г., като едва преди три седмици следствените материали са били предадени на прокуратурата, съобщи Саис.

АП посочва, че ако се окаже вярно, че Гарсия е работил именно за Москва, това разкритие ще стане втори източник на напрежение между Русия и Западна Европа.

В момента Русия е в обтегнати отношения с Великобритания заради убийството в Лондон на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, отровен с радиоактивното вещество полоний-210. Според британската прокуратура Литвиненко е бил убит от друг бивш офицер от КГБ и настоящ бизнесмен Александър Луговой, когото Москва отказва да екстрадира във Великобритания.

Споделяне

Още от Свят