Испания с по-висок ДДС, животът на семейство се оскъпява с 500-600 евро годишно

Испания с по-висок ДДС, животът на семейство се оскъпява с 500-600 евро годишно

От събота в Испания вече плащат по-висок  ДДС, след като ставката беше увеличена от 18 на 21 процента. От вдигането ѝ  се очакват постъпления в бюджета за 35 милиарда евро, съобщиха световните агенции.

Мярката е част от антикризисните мерки на правителството, които включват още премахване на коледните бонуси за държавните служители и орязване на регионалните бюджети за здравеопазване и образование.

Очаква се по-високият данък да повиши цените за испанците, които вече са потърпевши от орязване на заплатите и високата безработица от близо 25%.

Ставката за основни храни и книги остава 4 на сто, но при продукти като месо и риба увеличението е от 8% на 10%.

Билетите за концерти, фитнес и дискотека обаче ще се облагат не с 8 на сто ДДС както досега, а с 21 на сто. От артистичния бранш предупредиха, че това ще доведе до рязко намаляване на посещенията на представления. Така кина и театри ще трябва да затворят врати и още работещи ще останат на улицата.

Според неофициални изчисления повишаването на този данък ще струва между 470 и 600 евро на година на едно испанско семейство.

Дни преди влизането в сила на по-високата ставка много испанци се втурнаха да се презапасяват с продукти, за да смекчат до известна степен ефекта от мярката.

От 2008 година насам Испания отчита 20% спад в данъчните приходи. В хазната са събрани едва 161 млрд. евро от данъци през 2011 г. при 200 млрд. евро през 2007 година.

Донякъде разликата се дължи на стагнацията, но и на сивата икономика, която е 23 на сто от БВП при 13 на сто средно за ЕС. Почти едно на всеки четири облагаеми евро се укрива от властите в Испания, сочат анализи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?