Испания се безпокои от привнесени случаи на коронавирус след отваряне на границите

Фернандо Симон

Испанските здравни власти изразиха безпокойство от евентуални привнесени случаи на коронавирус от чужбина, след като страната отвори границите си през юли, предаде Франс прес.

Директорът на Центъра за извънредни санитарни ситуации Фернандо Симон каза днес, че положението в страната във връзка с епидемията е благоприятно и има само между 2 и 5 смъртни случая на ден в последните дни и общо само 40 миналата седмица. Той обаче предупреди, че в последните 7 дни са установени 24 случая на внесена отвън зараза, а от 11 май насам привнесените случаи са 96.

Тези хора са част от групите, които са освободени от ограниченията за придвижване, а именно жители на Испания, членове на медицинския персонал, дипломати или превозвачи.

Испанското правителство, което наложи карантина от 14 дни на пътниците от чужбина, предвижда от 1 юли да вдигне ограниченията за влизане в страната. Според Фернандо Симон здравните власти няма да извършват PCR тестове или да измерват температурата на влизане в страната. Те са предпочели варианта за проследяване на пътниците и призовават за отговорност както пътниците, така и авиокомпаниите и другите превозвачи, за да бъдат изолирани евентуалните случаи на зараза.

Транспортните компании ще съхраняват регистър с данните за пътниците си в продължение на четири седмици, за да могат да се проследят контактите между хората в случай на зараза.

В Испания по последни данни има 27 136 починали от коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?