Испания се включва във френско-германски проект за нов боен самолет

Испания се включва във френско-германски проект за нов боен самолет

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за боен самолет от ново поколение, който е предвиден да замени изтребителите Юрофайтър и Рафал, обяви испанското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Министърката на отбраната Маргарита Роблес ще подпише писмо за намерения в този смисъл с колегите си от Франция и Германия в четвъртък в рамките на срещата на НАТО в Брюксел.

Започнатият през юли 2017 г. френско-германски проект е известен като Система за боен самолет на бъдещето, която включва боен самолет от ново поколение, бъдещи крилати ракети и дронове, движещи се в ято.

Той трябва да замени през 40-те години на този век сглобявания в Германия, Великобритания, Испания и Италия Юрофайтър и френския Рафал.

Първи договор от 65 милиона евро е сключен с Дасо авиасион и Еърбъс за разработване на архитектурата на системата.

Испанското министерство на отбраната смята, че включването на страната в проекта ще струва 25 милиона евро за две години.

Конкурент на този проект е британският Темпест, в който участват още Италия и Холандия. Испанското министерство на отбраната обаче заяви през декември, че очаква тези два проекта да се слеят поради необходимите за разработването им огромни инвестиции.

Споделяне

Още от Европа

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?