Испания се включва във френско-германски проект за нов боен самолет

Испания се включва във френско-германски проект за нов боен самолет

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за боен самолет от ново поколение, който е предвиден да замени изтребителите Юрофайтър и Рафал, обяви испанското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Министърката на отбраната Маргарита Роблес ще подпише писмо за намерения в този смисъл с колегите си от Франция и Германия в четвъртък в рамките на срещата на НАТО в Брюксел.

Започнатият през юли 2017 г. френско-германски проект е известен като Система за боен самолет на бъдещето, която включва боен самолет от ново поколение, бъдещи крилати ракети и дронове, движещи се в ято.

Той трябва да замени през 40-те години на този век сглобявания в Германия, Великобритания, Испания и Италия Юрофайтър и френския Рафал.

Първи договор от 65 милиона евро е сключен с Дасо авиасион и Еърбъс за разработване на архитектурата на системата.

Испанското министерство на отбраната смята, че включването на страната в проекта ще струва 25 милиона евро за две години.

Конкурент на този проект е британският Темпест, в който участват още Италия и Холандия. Испанското министерство на отбраната обаче заяви през декември, че очаква тези два проекта да се слеят поради необходимите за разработването им огромни инвестиции.

Споделяне

Още от Европа