Испания се затруднява да се справи с притока на мигранти

Десетки мигранти акостират на плаж край Тарифа в Южна Испания.

Откакто бил намерен от спасители на надуваема лодка в Средиземно море в петък, Глен Албан спи върху кашони на пристанището в град Алхесирас, Южна Испания.

Осемнайсетгодишният камерунец казва, че получава храна два пъти на ден (мляко и бисквити за закуска и сандвич и плодов сок за вечеря), докато чака полицията да провери самоличността му и да му позволи да напусне най-голямото испанско пристанище.

"Както виждате, трудно е. Тук е толкова топло", каза той вчера пред АФП, показвайки леглото си от кашони, което предпазва от слънцето с одеяло на Червения кръст, опънато между бариера и бетонна стена.

"Не очаквах да остана толкова дълго така. Няма да се върна", казва Албан, който живял две години в Мароко, преди да прекоси Гибралтарския проток.

Пристигащите в Испания са повече от тези в Италия

Албан е част от вълна от мигранти, които пристигат по море в Испания от Северна Африка, подлагайки силите на реда и социалните служби на сериозно изпитание.

Испания тази година изпревари Италия по брой пристигнали мигранти, след като либийските сили затегнаха контрола, за да попречат на трафика към Италия, която иска да затвори пристанищата си за мигрантите.

От началото на годината в Испания са пристигнали близо 23 000 мигранти - повече, отколкото през цялата минала година, сочат данните на Международната организация по миграцията. Загинали са 307 души.

Над 1500 души са пристигнали само от петък насам в провинция Кадис. В нея се намира и Алхесирас, където са настанени повечето от тях.

Десетки мигранти бяха заснети във видео как пристигат на плажа в Тарифа (рай за кайтсърфинга близо до Алхесирас), а после бързо се отправят към гората, пред удивения поглед на летовниците. Видеото бързо беше разпространено в социалните мрежи.

"Липса на средства"

Много мигранти са прекарали нощта на кораб на бреговата охрана или на кея в пристанището на Алхесирас, където той акостирал, тъй като полицейските участъци и приемните центрове, разкрити в спортни зали, били пълни.

В събота министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, дошъл да се запознае на място със ситуацията, отрече местата за прием на мигранти да са пред срив и увери, че положението "се контролира".

Полицията и неправителствените организации обаче казват, че потокът от пристигащи показал ясно, че мерките за справяне с положението не са достатъчно добре планирани и че липсват работна ръка и пари.

"Броят на пристигащите е много сериозен, а липсата на средства за поемането им - също", каза за АФП Кармен Валиос, която представлява участъка в Кадис в полицейския профсъюз СУП.

Няма достатъчно пари за обработването на всяко мигрантско досие за 72 часа, както предвижда законът, въпреки че беше изпратено подкрепление от други служби и че някои служители работиха без почивка през юли.

Свидетелство, че полицията се затруднява със ситуацията, бе бягството на 62-ма мигранти в неделя от склад, превърнат в приемен център, на пристанище Барбате, близо до Кадис.

"Съвсем претоварени"

Властите не разполагат с достатъчно одеяла, дюшеци и дори храна за мигрантите, пристигнали в последните дни, казва Ана Росадо, активистка на правозащитната организация Андалуска асоциация за човешки права (APDHA). Понякога те се обръщат към местното население да осигури вода и храна: "Съвсем претоварени са", твърди тя.

Армията изпрати вчера камион с монтиран кран на пристанището в Сан Роке, близо до Алхесирас, за да се построи нов приемен център за 600 души, който се очаква да отвори врати тази седмица.

Политиката беше превзета от темата за миграцията, откакто новият водач на социалистическото правителство Педро Санчес, дошъл на власт през юни, след като свали кабинета на консерватора Мариано Рахой, се съгласи да приеме два кораба с мигранти, отхвърлени от Италия.

Консервативната опозиция го обвинява, че така е създал "тяга", но правителството отвърна, че броят на пристигащите расте от повече от година. Новото правителство упреква предишното, че не се е подготвило за тази предвидима вълна.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа