Испания ще ваксинира най-напред здравния персонал и обитателите на домовете за възрастни хора

Испания ще ваксинира най-напред здравния персонал и обитателите на домовете за възрастни хора

Обитателите и здравните работници в домовете за възрастни хора ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус в Испания, заяви здравният министър Салвадор Ила, цитиран от Ройтерс.

Ила представи национален план за ваксинация, която се очаква да започне през януари. Другите здравни работници ще бъдат следващите, които ще бъдат ваксинирани, каза той на пресконференция.

Общо 18 групи граждани ще могат едни след други да получат ваксини в един от 13-те хиляди местни обществени здравни центъра в Испания. Властите очакват значителна част от населението да получи ваксина през първата половина на 2021 г.

Ваксинацията няма да бъде задължителна и ще бъде безплатна, заяви министърът. По думите му целта на плана е Испания да има готовност за ваксинация "от първия момент, в който започне да получава дозите с ваксина".

Той заяви, че правителството се надява да получи първите дози през януари, но тяхната наличност все пак ще бъде ограничена през първите няколко месеца.

Чрез договорите, сключени между Европейската комисия и основните доставчици на евентуални ваксини срещу коронавирус, Испания, с население от 47 милиона души, се надява да получи общо 140 милиона дози или достатъчно за ваксиниране на 80 милиона души, каза Ила.

Той заяви, че някои дози ще бъдат споделени с по-бедни страни. В Испания ще се води регистър на ваксинираните.

Министърът не даде подробности как ваксината или ваксините, някои от които трябва да бъдат съхранявани при много ниска температура, ще бъдат транспортирани, но каза, че това няма да бъде проблем.

"Нашата национална система е подготвена за ваксинацията, но ние работим също по логистиката", заяви Ила.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?