Испания спаси 472 мигранти в морето, част от тях били с надуваеми лодки

Испания спаси 472 мигранти в морето, част от тях били с надуваеми лодки

Испанската служба за морско спасяване съобщи, че през последните два дни е спасила 472 мигранти, опитвали се да прекосят Средиземно море, за да стигнат до Европа, предаде Асошиейтед прес.

Тази сутрин са спасени 17 души, плаващи с гумени лодки. Вчера са спасени 455 мигранти, 124 от които в Гибралтарския проток, а 331 на изток от него, каза говорителка на службата. Двама от тях, които били с тежка хипотермия, са били евакуирани от спасителните съдове с хеликоптери.

Според данни на ООН 2262 мигранти са загинали през 2018 г., докато са прекосявали Средиземно море, а 57 000 мигранти са достигнали испанския бряг, въпреки че нелегалната миграция към Европа е на най-ниското си равнище от пет години насам.

Близо 40 мигранти са задържани през изминалата нощ в тунела под Монблан при опит да влязат от Италия във Франция, съобщи италианската агенция АНСА. Сред мигрантите има и непълнолетни, самоличността им се изяснява. Ако се окаже, че те нямат право да пребивават на територията на ЕС, водачите на автомобилите, които са ги превозвали, могат да бъдат арестувани за трафик на мигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа