Испания върви към нови избори - на 10 ноември

Педро Санчес (ляво) и крал Фелипе Шести

Изпълняващият длъжността премиер на Испания и лидер на социалистическата партия Педро Санчес заяви, че в страната ще има нови парламентарни избори на 10 ноември, тъй като нито един партиен лидер не може да спечели достатъчно парламентарна подкрепа, за да успее да състави правителство, съобщи Асошиейтед прес.

Санчес направи това изявление след като крал Фелипе Шести обяви в края на двудневни консултации с лидерите на политически партии, че не е успял да намери кандидат, способен да си осигури мнозинство в парламента след изборите на 29 април.

"Испания се приближава към предсрочните избори", пише френският в. "Фигаро", подчертавайки, че "големите партии се опитваха до последния възможен момент да сформират коалиция и да избегнат четвъртите избори за четири години". Близо пет месеца след общите избори на 28 април, на които социалистите спечелиха, но не получиха мнозинство, крал Фелипе Шести констатира, че "нито един кандидат не получава необходимата подкрепа" от депутатите.

Само чудо може да предотврати предсрочните избори, които ще бъдат свикани автоматично на 10 ноември, ако правителството не бъде сформирано до понеделник.

Всички партии правеха различни предложения, показващи готовността им за компромис - може би в опит да избегнат отговорността за новите избори, които, според всички проучвания, испанците не желаят. Предложенията и условията им обаче не съвпадаха.

Според социологическите проучвания, в случай на нови избори дясната Народна партия и Испанската социалистическа работническа партия ще получат по-голяма подкрепа, за сметка на партиите "Подемос" и "Сиудаданос". "Но проучванията не отчитат добре демобилизацията", предупреждава Ана София Карденал, преподавателка по политически науки в Открития университет на Каталуния.

Опитите на действащия премиер Педро Санчес се провалиха заради твърдия отказ на дясноцентристката партия "Сиудаданос" да приеме коалиция със социалистите, както и отказа на социалистите да приемат коалиция с крайнолявата партия "Подемос".

Работата на традиционно двупартийната испанска политическа система се обърка през последните години с появата на "Подемос", "Сиудаданос" и крайнодясната партия "Вокс". Каталунската криза усложни допълнително проблема - Санчес възприе по-помирителен подход от Рахой, но твърдо оказа да разреши провеждането на референдум за независимост.

През февруари тази година двете водещи каталунски сепаратистки партии го наказаха за това, обединявайки силите си с противниците му от Народната партия и "Сиудаданос", за да провалят приемането на бюджета. Така се стигна до изборите през април, припомня британският "Гардиън".

Очаква се до средата на октомври испанският Върховен съд да вземе ключово решение по процеса на 12-те бивши каталунски сепаратистки лидери, обвинявани заради неуспешния опит за обявяване на независимост. Регионалният каталунски президент Ким Тора предупреди, че евентуална осъдителна присъда може да доведе до улични протести, подобни на тези в Хонконг.

В същото време няма никаква гаранция, че вероятните нови избори на 10 ноември ще доведат до избягване на патовата ситуация между четирите водещи партии, които си оспорват властта от 2015 г., когато "Подемос" и "Сиудаданос" разбиха двупартийната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа