Испания затяга ограниченията заради коронавируса, но не въвежда обща карантина

Испания затяга ограниченията заради коронавируса, но не въвежда обща карантина

Испания, чиито области обявиха затягане на мерките по места срещу разпространението на новия коронавирус, продължава да изключва въвеждането на обща карантина, въпреки очаквания през идните седмици сериозен ръст на новозаразените, заяви в четвъртък здравният министър Салвадор Иля, цитиран от Франс прес.

Ситуацията в областта на здравеопазването продължава да предизвиква "много голямо безпокойство", подчерта на пресконференция Иля. Той предупреди, че предстоят "сложни седмици", и призова испанците да останат бдителни.

Правителството обаче "няма намерение" да въвежда обща карантина, като наборът от мерки, станали възможни с въвеждането на извънредна епидемиологична обстановка, според Иля е достатъчен.

Испания все още не може да се съвземе напълно от въведената през пролетта карантина - една от най-строгите в света, - която остави отслабена икономиката след вдигането си през юни.

В Каталуния, една от най-богатите и с най-голямо население области в страната, от тази сутрин на жителите, по-конкретно на регионалната столица Барселона, е забранено да напускат града си без основателна причина.

Каталунските власти взеха също решение за пълно затваряне на моловете, фитнес залите и магазини, които не продават стоки от първа необходимост, през уикендите. Ресторантите обаче ще могат да работят в часовете за хранене през деня (от 7.30 ч. до 9.30 ч. и от 13.00 ч. до 15.30 ч.).

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?