Испанска разновидност на пипер, чешки хляб и италиански ориз бяха включени в списъка на ЕС със защитени местни марки, в който вече фигурират деликатеси като гръцкото сирене фета – аналог на българското саламурено сирене - и италианските смокини Bianco del Cilento, предаде Дойче прессе, цитирана от БТА в сряда.
Испанският пипер "Pimenton de la Vera" и италианският ориз "Riso di Baraggia Biellese e Vercellese" получиха статута на „Защитено обозначение за произход” (Protected Designation of Origin - PDO), продължава агенцията, като се позовава на изявление за медиите Европейската комисия.
Този статут се използва, за да защити "хранителни продукти, които се произвеждат, консервират и приготвят в определен географски район, като се прилага признат ноу-хау", са посочили от комисията.
Чешкият хляб "Karlovarsky suchar" получи статута „Защитен географски признак” (Protected geographical indication - PGI), което означава, че продуктът е свързан със специфичен географски регион поне на едно ниво от производството му. Хлябът се приготвя с вода и сол от минерални извори в чешкия град Карлови Вари.
И в трите случая обозначението означава, че само на производители, който работят в специфичния район и използват специфичните техники, ще бъде разрешено да слагат на продукта си защитената марка.
ЕС вече е предоставил на около 800 продукта статутите PDO и PGI, които включват от шотландската пушена треска, известна като Albroath Smokies, до италианските смокини Fico Bianco del Cilento.
Страната с най-много статути PDO и PGI е Италия - с общо 159 регистрирани търговски марки. Девет страни членки на ЕС - България, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Румъния, Словакия и Унгария - все още не са регистрирали нито една марка с едно от двете обозначения.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент