Испанската футболна федерация блокира трансфера на Неймар в ПСЖ

Испанската футболна федерация блокира трансфера на Неймар в ПСЖ

Ръководството на испанската футболна федерация засега блокира трансфера на Неймар от "Барселона" в ПСЖ. Организацията отказа да приеме депозираните 222 милиона евро, с които представителите на Неймар плащат освобождаващата клауза в договора на футболиста.

В четвъртък адвокатът на нападателя Хуан де Диос Креспо посети офисите на федерацията и се опита да внесе сумата от името на ПСЖ, но не успя. Представителите на Неймар ще поискат от ФИФА трансферът да бъде временно потвърден, преди да бъде финализиран изцяло, съобщава испанският спортен всекидневник "Марка". Френският отбор иска Неймар в редиците си още този уикенд, когато започва френското първенство.

ББС потвърди новината, но допълва, че испанската федерация е отказала да мотивира решението си.

"Можем да потвърдим, че адвокатите на Неймар пристигнаха, за да депозират сумата по клаузата, но депозитът бе отказан. Това е цялата информация, която можем да ви дадем за момента", са казали от федерацията, цитирани от ББС.

Още преди два дни ръководителите на испанския футбол обясниха, че с плащането на рекордната сума от 222 млн. евро ПСЖ нарушава правилото за финансов феърплей.

Правилото за финансовия фейърплей бе въведено от УЕФА преди шест години. В първоначалния си вариант то предвиждаше, че клубовете не могат да харчат повече, отколкото печелят. Все пак бе допустима определена загуба, ако тя не представлява огромна част от бюджета на клуба.

Четири години по-късно УЕФА смекчи тези ограничения. Сега клубовете, които имат намерение да инвестират сериозни суми, трябва да предложат бизнес план и да постигнат споразумение с УЕФА. Европейската централа ще даде време за осъществяване на тези проекти и няма да налага санкции, ако сметне за оправдани сериозните инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт