Испанската гимназия в София е с най-добри резултати от матурата по български език

Испанската гимназия в София е с най-добри резултати от матурата по български език

Гимназията с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

От Министерство на образованието посочват, че дванадесетокласниците са се справили успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52.44 точки, което отговаря на оценка добър (4.14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години, заявяват от Министерство на образованието.

Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г. Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55.3 точки.

Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45.06% при 38.77% през миналата и 32.44% през 2019 г.

Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283).

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?